Iedereen is welkom tijdens verkiezingsavond in Burgerzaal

Hoogeveen - De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Woensdag 21 maart is het zover. Het wordt spannend. Vinden er aardverschuivingen plaats of zijn de verschillen slechts marginaal? Woensdagavond 21 maart zullen we het weten.

Althans, dan wordt de voorlopige uitslag bekendgemaakt tijdens de verkiezingsavond in de Burgerzaal.

Na de sluiting van de stemlokalen begint meteen het tellen van de stemmen. De uitslagen worden verwerkt, waarna ze per stembureau worden gepresenteerd in de Burgerzaal. Vanaf 21.30 uur is iedereen welkom om binnen te lopen. Een hapje en drankje staan klaar.

Gastheer van de avond is burgemeester Karel Loohuis. De presentatie is in handen van journalist Wouter Bessels van NDC Mediagroep. Er zijn interviews met lijsttrekkers en plaatselijke politici en uiteraard worden de uitslagen gepresenteerd die in de loop van de avond binnenkomen. Tegelijkertijd is de landelijke verkiezingsavond van de NOS te volgen op een aantal tv-schermen.

Officiële uitslag

De officiële uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen 2018 wordt op vrijdag 23 maart om 10.00 uur in het raadhuis bekendgemaakt door de voorzitter van het centraal stembureau.

Iedereen die mag stemmen dient naast de stempas een identificatiebewijs bij zich te hebben. Dit kan een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs zijn. Een identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar verlopen zijn op de dag van de verkiezingen. Een papieren rijbewijs geldt niet meer als identiteitsbewijs. Zonder stempas en identiteitsbewijs mag niet worden gestemd.

Met een stempas uit de gemeente Hoogeveen mag men overal binnen de gemeente stemmen op de locaties waar een stembureau is gevestigd. De stempas hebben stemgerechtigden uiterlijk veertien dagen voor de verkiezingen thuisgestuurd gekregen. Wie niet zelf gaat stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, kan iemand anders machtigen om voor hem of haar te stemmen. Wie geen stempas voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft ontvangen of deze kwijt of verloren is, kan een nieuwe stempas alleen nog persoonlijk ophalen bij de gemeente. Dit kan tot één dag voor de verkiezingen tot 12.00 uur. Neem een identiteitsbewijs mee.

Alle stembureaus zijn woensdag geopend van 7.30 tot 21.00 uur, behalve stembureau 33 op het NS Station. Dit stembureau is geopend van 06.30 tot 19.00 uur.

Raadgevend referendum

Op 21 maart kan eveneens worden gestemd voor het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv). Ook hiervoor geldt: stemmen mag alleen stemmen met een stempas en identiteitsbewijs.

Afscheid raad

Op dinsdagavond 27 maart neemt de oude gemeenteraad afscheid tijdens een speciale raadsvergadering in het raadhuis. Aanvang 19.30 uur. Na afloop is er gelegenheid de vertrekkende raadsleden de hand te schudden. Op donderdag 29 maart wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Burgemeester Karel Loohuis neemt dan de eed of de belofte af. Deze vergadering begint eveneens om 19.30 uur.