Eerste verkiezingsdebat in gemeente Hoogeveen verloopt tam

Hollandscheveld – De kop is eraf. Het eerste verkiezingsdebat in de gemeente Hoogeveen zit erop. Wie vuurwerk had verwacht, kwam bedrogen uit. Saai was het weliswaar niet, maar het woord dat het debat na afloop misschien wel het beste omschreef was: tam.

Die tamheid had mede te maken met de onderwerpen, die alle betrekking hadden op Hollandscheveld. Het bleken issues waar de partijen het eigenlijk wel over eens waren. Op wat details na.

Partijsjaal 

De zaal van dorpscentrum ’t Anker zit geenszins vol. Het merendeel van de aanwezigen heeft een partijsjaal om de nek gedrapeerd. Het zegt genoeg. De belangstelling vanuit het dorp is minimaal. ‘Vier jaar geleden was dat anders. Logisch, want in die tijd speelde er veel in ons dorp. Denk bijvoorbeeld aan de rondweg en Het Hoekje. Als er sensatie is, dan komt men wel. De Hollandschevelders zijn nu eigenlijk best tevreden’, weet Gerwin Otten, penningmeester van Plaatselijk Belang Hollandscheveld, dat traditiegetrouw voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen een debat organiseert. Snel voegt hij eraan toe: ‘Maar er zijn nog steeds wel punten ter verbetering hoor. We hopen met dit debat vooral meer duidelijkheid te kunnen geven.’

Stellingen

De negen politici, acht lijsttrekkers en één ‘vervanger’, ogen ontspannen. Ze krijgen in 1 minuut een reeks stellingen voorgelegd, waarna drie van hen vijf minuten met elkaar in debat mogen. De stellingen beloven nog wel stevige discussies. Zowel stellige ja’s als nee’s klinken bij: ‘Er moet een centraal operatie- en beddenziekenhuis komen in Drenthe, waarbij Bethesda wordt omgeturnd tot een dagpoli’. Er wordt niet op doorgegaan. Ook over ‘Riegmeer wordt een natuurgebied en waterberging’ en ‘Er moet een fietsbrug over de A37 ter hoogte van Hoogeveen-zuid en de Langedijk komen’ wordt verschillend gedacht, maar ook hier geen verdieping.

Parel

Dan de dorpscoöperatie. Dit initiatief in Hollandscheveld is een zeer succesvolle pilot, die bijna ten einde loopt. De lijsttrekkers zijn het erover eens: het is een parel die gekoesterd moet worden. Het bestuur van de dorpscoöperatie is toe aan een volgende stap: alle geld voor alle zorg in één pot. Punt van zorg is de rol in deze van Zilveren Kruis, die star blijkt. Discussieleider Serge Vinkenvleugel poneert de stelling: ‘De gemeente moet harder werken om het voor elkaar te krijgen.’ En weer is er redelijke eensgezindheid. Over dat de gemeente alles uit de kast moet halen. Gert Vos van de ChristenUnie oppert de inzet van commissaris van de Koning Jetta Klijnsma in deze kwestie. Ben Buskes van GroenLinks oordeelt dat met meer lef gelobbyd moet worden. ‘Het gemeentebestuur moet harder doorbijten.’ Even lijkt de vlam in de pan te slaan wanneer vanuit de zaal het verwijt klinkt dat de gemeente het in een cruciaal overleg met Zilveren Kruis  heeft laten afweten. Erik Giethoorn, duidelijk geagiteerd, vergeet zijn rol als lijsttrekker en duikt er als wethouder fel bovenop. Het verzandt in een welles-nietesverhaal.

Energiecoöperatie?

Of in Hollandscheveld ook al wordt gewerkt aan een energiecoöperatie? ‘Dat is nog niet zo eenvoudig. Je hebt met zoveel facetten te maken’, laat Otten van Plaatselijk Belang weten. De partijen vinden de gemeente voorop moet lopen om het goede voorbeeld te geven waar het gaat om energieneutraliteit. Een opmerking uit de zaal om inwoners die milieuvriendelijk bezig zijn bijvoorbeeld minder OZB te laten betalen, wordt gewaardeerd. Het is het onderzoeken waard, vinden de lijsttrekkers.

Toezegging

Het meest blij is Otten misschien wel met de toezegging die vanavond wordt gedaan over de aanpak van de Henrik Raakweg en de Brink. Plaatselijk Belang heeft een plan uitgewerkt om de Brink te egaliseren en aan te laten sluiten op Het Hoekje. Er is subsidie voor aangevraagd bij de provincie. Eind februari zou de beslissing daarover vallen, met de nadruk op zou. Nog altijd is er geen duidelijkheid. ‘Komt de subsidie er niet, dan moet de gemeente dit financieren’, stelt Jan Steenbergen van Gemeentebelangen. CDA’er Giethoorn gaat hierin mee. ‘We hebben mooie ervaringen met het Zwarte Dijkje in Noordscheschut. Laten we het in Hollandscheveld op eenzelfde manier aan gaan pakken.’ Even geeft Arend Steenbergen (VVD), die vanavond de honneurs waarneemt van Mark Strolenberg, een steek onder water, weliswaar met een knipoog, richting Gemeentebelangen. ‘Er zijn mooie partijen met goede contacten bij de provincie.’

Sportaccommodatie

Het merendeel van de politici ziet verder kansen in één nieuwe sportaccommodatie in Hollandscheveld voor meerdere clubs, waaronder voetbal, tennis en korfbal. ‘De clubs zullen hiervoor nauw moeten gaan samenwerken’, is de algemene tendens. Otten begrijpt de boodschap. ‘Er is ons huiswerk meegegeven. Daar gaan we zeker mee aan de slag.’