Nieuwe uitzending levert tips op over moord op Marcel Hoogerbrugge

Hoogeveen - De uitzending van Opsporing Verzocht over de dood Marcel Hoogerbrugge uit Hoogeveen heeft tot nu toe zes tips opgeleverd. Deze tips worden nader onderzocht. De politie gaat niet uit van een roofmoord.

‘De dader is hoogstwaarschijnlijk door Hoogerbrugge zelf binnen gelaten. Er lijkt niets noemenswaardigs uit huis te zijn meegenomen. Er is niet gezocht in huis, niets overhoop gehaald. Dus het was de dader of daders niet te doen om geld of andere spullen', meldt de politie.

Hoogerbrugge leidde een teruggetrokken bestaan in zijn woning, blijkt uit de reconstructie van Opsporing Verzocht. De politie hoopt de moordenaar van Marcel Hoogerbrugge te achterhalen door een goed beeld van zijn leven te schetsen. Rechercheurs zijn daarom nog steeds op zoek naar mensen die weten met wie Marcel Hoogerbrugge omging.

Met geweld om het leven gebracht

Op woensdagavond 20 december 2017 wordt in zijn bovenwoning aan de Dr. Anton Philipsstraat in Hoogeveen het levenloze lichaam gevonden van de 49-jarige Marcel Hoogerbrugge. Hij is met geweld om het leven gebracht.

De ouders van Marcel Hoogerbrugge zijn degenen die hem vinden. Omdat ze hun zoon al een paar dagen niet konden bereiken zijn ze in zijn bovenwoning gaan kijken, waar ze tot hun grote schrik zijn lichaam vinden.

Marcel Hoogerbrugge, geboren in Meppel, zat ooit in het leger en heeft in de jaren negentig gediend in Bosnië. In 2004 is hij weggegaan bij Defensie en sindsdien leidde hij volgens zijn familie een wat teruggetrokken leven. Hij had wel hobby’s, hij was een natuurliefhebber en deed veel aan sport, voornamelijk aan krachttraining. Hij had geen werk, reed in een groene oud model Hyundai, type Elantra en leefde van een uitkering. Voor zover de politie weet had Marcel nauwelijks sociale contacten en was hij veel thuis in zijn bovenwoning.

Boodschappen

Het pand waar Marcel op die bovenetage woonde, ligt op industrieterrein De Wieken, naast de Welkoop. Uit het eerste onderzoek blijkt dat Marcel tussen zondag 17 december en woensdagavond de 20e om het leven moet zijn gebracht.

De laatste bekende beelden van Marcel Hoogerbrugge zijn van zaterdag 16 december als hij aan het pinnen is. Maar op zondag de 17e was hij ook nog in leven. Hij is toen in winkelcentrum De Wielewaal geweest en heeft daar rond 16.15 uur boodschappen gedaan bij de Coop-supermarkt.

Het is voor het onderzoek belangrijk om te weten wie hem daar in het winkelcentrum gezien heeft of weet wat hij daarna gedaan heeft, of misschien op de een of andere manier contact met hem heeft gehad. Een getuige meent Marcel overigens maandagochtend nog bij zijn woning gezien te hebben.

Veel geweld gebruikt

Marcel is met veel geweld om het leven gebracht. Er zijn geen braaksporen gevonden, wat kan betekenen dat de dader door Marcel zelf is binnengelaten of dat hij op de één of andere manier de sleutel van het pand had en op die manier is binnengekomen.Volgens een gedragskundige die de politie heeft ingeschakeld, lijkt het er zelfs op dat Marcel zijn moordenaar gekend moet hebben. Er zijn in het huis ook geen braaksporen gevonden, wat er weer op kan wijzen dat hij hem zelf heeft binnengelaten. Marcel heeft zich waarschijnlijk ook niet verzet tegen de dader. Dat kan betekenen dat hij niet op zijn hoede was en compleet verrast leek door zijn moordenaar.

Stekker uit de computer

Uit onderzoek op Marcels computer blijkt dat hij die zondagavond 17 december 2017 tien afleveringen van de Rijdende Rechter heeft afgespeeld op zijn computer. Of hij die ook allemaal bewust heeft bekeken, of dat het programma alleen op de achtergrond aanstond, is niet duidelijk. Zijn computer is in die nacht van zondag 17 op maandag 18 december rond half twee uitgezet. En niet alleen uitgezet, ook de stekker is eruit getrokken. Wat de politie niet weet, is of Marcel dat zelf heeft gedaan. En ook niet of hij toen alleen was in het appartement of misschien wel gezelschap had.

Op maandag 18 december ziet een bezoeker van de Welkoop rond 12 uur iemand bij de brievenbus van Marcels appartement. Het lijkt alsof dit Marcel zelf is geweest, al is dat niet helemaal zeker. Dat zou betekenen dat hij toen nog in leven was. Twee dagen later, op woensdag 20 december vinden zijn ouders het lichaam van Marcel in het appartement. Vermoedelijk was hij toen al 24 uur dood. Dus waarschijnlijk is hij ergens tussen zondagmiddag 17 en dinsdagavond 19 december omgebracht.

Ergens in de tussenliggende periode is er in ieder geval één persoon bij Marcel in huis geweest, die hem om het leven heeft gebracht. De politie wil daarom met iedereen spreken die iets gezien heeft bij het pand waar Marcel woonde aan de Dr Anton Philipsstraat in Hoogeveen. Bijvoorbeeld bezoekers van de Welkoop of andere mensen die op het bedrijventerrein zijn geweest, zowel overdag, ’s avonds als ’s nachts. De politie wil erg graag spreken met mensen die Marcel de periode voor zijn dood hebben gezien of gesproken, misschien in combinatie met die bijzondere auto van hem. Of mensen die weten met wie Marcel in de maanden voor zijn dood omging of met wie hij problemen had.