Film in Drents Archief Assen: ‘Vrouwen kiezen’

Assen - In het Drents Archief in Assen draait in de maand maart een filmcompilatie over het vrouwenstemkiesrecht. Het zijn historische filmbeelden van de gang naar de stembus, vrouwen in ambtsfunctie en de politiek en protesten.

In 2017 was het 100 jaar geleden dat vrouwen zich volgens de Grondwet voor het eerst verkiesbaar mochten stellen als politicus. Twee jaar later kregen zij ook actief kiesrecht (stemrecht). Een keerpunt in de politieke arena.

Passief kiesrecht

Dat vrouwen kunnen kiezen én in de politiek actief zijn is vandaag de dag een vanzelfsprekendheid. Toch krijgen vrouwen pas in 1917  het passief kiesrecht, mannen kunnen vanaf dat moment ook op vrouwen stemmen.

De Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht maakt zich ook sterk voor het actieve vrouwenkiesrecht. In 1918 wordt de Feministische Partij opgericht en in 1919 de ANVO als tweede vrouwenpartij. Toch moeten vrouwen tot 1922 wachten om zelf, actief, hun stem uit te mogen brengen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. In de drie noordelijke provincies is dat natuurlijk niet anders.

Strijd

In deze filmcompilatie zien we vrouwen strijden voor hun rechten en in 1922 eindelijk naar de stembus gaan. We zien het werken in een stemlokaal, het tellen van de stemmen en de eerste vrouwen actief in de lokale politiek.

De compilatie bevat films uit de collectie van het Drents Archief, de Groninger Archieven en het Fries Film Archief. De toegang is gratis. De film duur zo’n 30 minuten en is van dinsdag 6 maart t/m vrijdag 30 maart gratis te zien in het Drents Archief. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.00 uur en vrijdag 10.00 – 13.00 uur.