Heerlijk hedonisme bij Filosofisch Café

Hoogeveen - Na de kosmopolitische start van het tweede lustrum in januari vervolgt het Filosofisch Café het voorjaarsprogramma op dinsdag 27 februari met een lezing van filosoof, docent en onderzoeker drs. Ronald Hünneman over het onderwerp: ‘Heerlijk hedonisme’.

Hünneman: ‘Wat wij hedonisten gemeenschappelijk hebben is dat we denken dat een mensenleven geen zin krijgt door een goddelijke verordening of door abstracte principes.’

Genot

‘Wij vinden dat het in het leven draait om genot. We hebben een filosofische afkeer van ethische opvattingen waarin genot wordt gezien als iets laags dat beter vervangen kan worden door begrippen zoals ‘geluk’ een ‘betekenisvol leven’ of het ‘goede’. Maar hiermee is niet alles gezegd, en zijn nog lang niet alle vragen beantwoord. Dat komt onder meer doordat van hedonisme nogal eens een karikatuur wordt gemaakt, en hedonisme tot schimpwoord wordt.’

Zo beschrijft de journalist H.J.A. Hofland hedonisme simpelweg als: ‘Hier! Nu! Veel! En lekker!’ Daarmee verdwijnt het onderscheid tussen mensen die gedachteloos pakken wat ze pakken kunnen, en hedonisten die op een doordachte wijze genot in mensenlevens centraal stellen.

De lezing wordt gehouden in de Bibliotheek van Hoogeveen aan de Willemskade 27 en begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur).