Oud-Rendo directeuren gaan de cel in

Assen - De rechtbank heeft twee voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo veroordeeld tot vier en tweeënhalf jaar cel. Het OM had eerder vijf tegen Richard W. en drie jaar tegen Stephan V. uit Meppel geëist.

Zij zouden met hulp van andere verdachten hun voormalige werkgever hebben opgelicht voor in totaal 38 miljoen euro.

Uit het onderzoek blijkt dat de twee verdachten met hulp van andere verdachten Rendo tussen 2007 en 2011 hebben opgelicht door een nieuwe innovatieve energiecentrale SGI te laten bouwen in Steenwijk. Verdachten bleken via een verhullende constructie zelf een merendeel van de aandelen in de nieuwe energiecentrale te bezitten. Rendo betaalde op basis van valse documenten, site-letters en valse jaarstukken in totaal tientallen miljoenen euro’s aan de nieuw te bouwen centrale. Accountants werden om de tuin geleid.

Nooit winstgevend

De gelden werden overgeboekt onder het mom van achtergestelde leningen, sale en lease back constructies en het kwijtschelden van huur. Dat alles in de hoop dat de centrale ooit winstgevend zou worden en ze hier de vruchten van konden plukken. Dat bleek niet het geval. De centrale is nooit winstgevend geweest.

Meningsverschil

Toen er een meningsverschil ontstond met de toenmalige techneuten van de centrale, lieten de oud-directeuren tonnen uit de verliesgevende centrale aan zichzelf uitkeren. Dat geld moest ook weer van Rendo geleend worden. In totaal heeft Richard W. 2.250.000 euro aan zijn eigen bedrijf uitgekeerd. Stephan V. liet 2.500.000 euro aan zijn eigen bedrijf uitkeren. In mei 2013 is SGI samen met haar dochters failliet verklaard. Rendo had toen een vordering op SGI van in totaal ruim 38.000.000 euro. De vorderingen zijn tot op de dag van vandaag onbetaald gebleven.