Peddelaars zo goed als klaar voor NK

Hoogeveen - De Peddelaars staat voor een van de hoogtepunten uit de geschiedenis. Zaterdag is de Hoogeveense wielervereniging de organisator van het Nederlands Kampioenschap veldrijden voor jeugd van 8 tot en met 14 jaar.

Maar liefst 342 deelnemers uit alle hoeken van Nederland verschijnen aan de start, waarvan achttien leden van de thuisclub. 

Al dagenlang wordt op en rond de wielerbaan op het Bentinckspark keihard gewerkt om alles op tijd gereed te hebben. Rudi Nagengast, een van de organisatoren, is ervan overtuigd dat dat gaat lukken en heeft van zenuwen dan ook nog geen last. 'Het gaat nu om de bekende puntjes op de i. Gisteren zijn vlaggenmasten en dranghekken geplaatst en is een indrukwekkende tent van 20 bij 50 meter opgebouwd, waar vandaag de laatste hand aan wordt gelegd. Het parcours van de renners gaat dwars door de tent, wat bijzonder is. Morgen wordt er nog een kleinere tent opgebouwd waarin de renners starten. Ze starten dus sowieso droog.'

Veertien dagen geleden waren al oranje doeken aangebracht ter afscheiding van het parcours. Veel ervan zijn niet ongeschonden gebleven in de storm van donderdag en worden momenteel hersteld. Vandaag voert de KNWU nog een controle uit en test een testrijder het parcours. De organisator heeft er alle vertrouwen in dat alles in orde is.

Weersvoorspellingen

Elke dag worden de weersvoorspellingen nauwlettend door de betrokkenen in de gaten gehouden. Nagengast hoopt op droog weer. 'Er moet niet te veel water meer vallen, maar het ziet er naar uit dat het vrijdag en zaterdag droog is. Valt er toch nog veel regen, dan zullen we misschien nog wat zand moeten aanbrengen of geultjes moeten graven.' 

Het NK begint zaterdag om 10.00 uur met de categorie meisjes van 8 jaar. Zij rijden tien minuten. Vanaf de categorie 11 jaar wordt het parcours moeilijker gemaakt met extra hindernissen. De oudere jeugd rijdt 25 minuten. De verwachting is dat het evenement zo'n 1000 tot 1500 bezoekers trekt.