Uniek dagboek van Jodenredder Arnold Douwes

Nieuwlande - Begin mei verschijnt het boek ‘Het geheime dagboek van Arnold Douwes, Jodenredder’. Het is geschreven door Johannes Houwink ten Cate en Bob Moore en wordt uitgegeven door uitgeverij Boom.

Het boek, dat 204 pagina’s telt, verschijnt zowel in het Nederlands als in het Engels.
 
De officiële presentatie vindt in Nieuwlande plaats in aanwezigheid van de kinderen van Arnold Douwes, die in Israël wonen. De exacte datum en locatie zijn echter nog niet bekend. ‘Ik neem aan dat dat voor 5 mei gebeurt’, aldus Jan van der Sleen van de Stichting Onderduikersmuseum De Duikelaar. Hij is blij met de uitgave, waarvan hij wist dat die eraan zat te komen. ‘Vorig jaar ben ik er al over geïnformeerd door Johannes Houwink ten Cate, een van de schrijvers. Hij belde met het verzoek of hij foto’s mocht gebruiken uit het boek dat wij in 1991 hebben uitgegeven over Nieuwlande in de Tweede Wereldoorlog. Dat was uiteraard geen probleem. Het is altijd goed wanneer er aandacht aan dit onderwerp wordt besteed.’

Kopie

Van der Sleen kent het dagboek van Arnold Douwes en heeft zelf een kopie ervan in bezit, destijds gekregen van een familielid van Douwes. ‘Het origineel ligt bij het NIOD.’ De inwoner van Nieuwlande is benieuwd naar de uiteindelijke uitgave, waarvan hij vermoedt dat er nog meer informatie in te vinden is dan alleen het dagboek. 
 
Arnold Douwes redde het leven van honderden Joden. Bijzonder was dat hij aantekeningen maakte, die hij na de oorlog omwerkte in een ‘dagboek’. Daarmee is dit het enige bekende dagboek van een Jodenredder.
In 1985 kreeg Nieuwlande als eerste gemeenschap ter wereld de Yad Vashem-onderscheiding van de staat Israël. Ruim 250 inwoners hadden tijdens de bezettingstijd Joden verborgen. De grote organisator was domineeszoon Arnold Douwes, die door de legendarische verzetsman Johannes Post gerekruteerd was voor het verzet. Hij slaagde erin honderden Joden onder te brengen, tot hij in 1944 werd opgepakt door de Gestapo. In 1943-1944 maakte Douwes nauwkeurige notities over zijn verzetswerk, die hij verstopte in jampotten en begroef in de tuin. 
 
Douwes overleefde de oorlog en werkte zijn aantekeningen kort na de bevrijding uit tot een verhaal in dagboekvorm, dat merkwaardig genoeg niet eerder werd uitgegeven. Van geen andere Europese Jodenredder is een dagboek bekend: reden dat het NIOD de historische betekenis ervan op één lijn stelt met de dagboeken van Anne Frank en Etty Hillesum.

Jetta Klijnsma

Voordat het boek er wordt gepresenteerd, staat Nieuwlande op 31 maart ook al in de schijnwerpers. Die dag komt commissaris van de koning Jetta Klijnsma naar het dorp. Naar aanleiding van haar initiatief ‘Tip de commissaris’ had het onderduikersmuseum Klijnsma uitgenodigd Nieuwlande te bezoeken. Dat idee heeft zoveel stemmen gekregen, dat zij op 31 maart van 13.00 tot 16.00 uur daadwerkelijk naar het dorp afreist. Van der Sleen stelt tevreden: ‘Ook dat is een mooie opsteker’.