Kunstijsbaaninitiatief is Hoogevener van het Jaar

Hoogeveen - Iedereen die zich heeft ingezet voor de komst van de kunstijsbaan naar Hoogeveen is dit jaar Hoogevener van het jaar. Dat is bekend geworden tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Hoogeveen.

De jury, bestaande uit Jetze Dam, Ewout Klok, Dina van Linge, Karin Mulder en Marc Veeningen, vond dat dit initiatief het afgelopen jaar met kop en schouders boven alles uitstak. Het kunstijsbaaninitiatief volgt Stichting Muziek 2000 op.

De jury kwam door deze keuze wel in een lastig parket te zitten, want bij dit initiatief zijn de afgelopen tien jaar zoveel verschillende mensen betrokken geweest dat het lastig kiezen was wie de prijs in ontvangst moest nemen. De keuze viel op de naamgevers van het nieuwe ijsstadion: de schaatsiconen Piet Kleine (66) en Jan Bols (73). Zij namen uit handen van juryvoorzitter Marc Veeningen symbolisch de prijs in ontvangst. 

Bekijk een filmpje van de uitreiking:
(De tekst gaat onder het filmpje verder)

Samen is gestreden voor de ijsbaan

De mannen waren naar het gemeentehuis gelokt om te vergaderen over de kunstijsbaan. Na het overleg werden ze meegetroond naar de nieuwjaarsborrel. 'Daar moet je even bij wezen, werd ons gezegd. Met zo'n verkiezing, daar was ik niet mee bezig', zegt een verraste Piet Kleine.

Samenwerking

De jury was onder de indruk van de samenwerking tussen zoveel betrokkenen die de komst van de ijsbaan een stap dichterbij gebracht hebben. 'Het winnen van deze wedstrijd was niet vanzelfsprekend, maar in het afgelopen jaar is wél het grootste gevaar uitgeschakeld. Hoogeveen won de slag om 5 miljoen euro provinciale subsidie van het altijd lastige Assen. Daarmee is de kans dat Hoogeveen die felbegeerde ijsbaan ook echt krijgt aanzienlijk vergroot', zei Veeningen tijdens de bekendmaking. Zich beseffend dat de ijsbaan er daarmee nog niet is. 'Natuurlijk, de schop moet nog de grond in.'

Blij met steun van gemeente

Dat de kunstijsbaan er gaat komen dat staat voor Jan Bols als een paal boven water. 'De gemeente staat achter het plan', zei hij eenvoudig. Piet Kleine respecteert de gemeentelijke steun. 'De gemeente wil verder kijken, boven de horizon uitsteken. Dat heeft dit project nodig. In de jaren 70 is een ijsbaan ook al eens geopperd, maar toen ketste de gemeente dit plan af.'
Beide mannen gaven toe de afgelopen jaren best wel eens getwijfeld te hebben of dat het allemaal zou gaan lukken. 'Ik dacht wel eens: waar zijn we in vredesnaam aan begonnen, maar toch heeft het bestuur het weer opgepakt', vertelt Bols. Kleine vulde aan. 'We hebben de moed niet laten zakken en zo zie je maar weer, de aanhouder wint.' Wel drukte hij iedereen op het hart dat de schaatsbaan er snel moet komen. 'Wanneer het te lang duurt loopt de schaatssport leeg.'

Schaatsen

Als de baan er is gaan Piet Kleine en Jan Bols er zeker schaatsen. Bols: 'Ik schaats nu ongeveer twee keer in week in Groningen.' Kleine bindt niet meer zo vaak de schaatsen onder. 'Wat lichamelijke strubbelingen', zegt hij wrijvend over zijn knie. Maar als de baan er is zullen we hem en schaatsvriend Bols zeker op het Hoogeveense ijs zien.