Onderduikersmuseum de Duikelaar vindt onderdak

Nieuwlande - Stichting Onderduikersmuseum de Duikelaar heeft zijn tijdelijke intrek genomen in de voormalige christelijke basisschool aan de Julianalaan 3.

Het schoolgebouw dat anti-kraak wordt verhuurd, herbergt naast De Duikelaar enkele andere bewoners, waaronder twee kunstschilders die er ook hun atelier hebben.

Lokaal dient als tentoonstellinsruimte

Het is de bedoeling van de stichting om fysiek een start te maken met het museum in de oude school, totdat er een definitieve oplossing is gevonden voor de huisvesting. De komende maanden wordt een lokaal als tentoonstellingsruimte ingericht en de eerste deeltentoonstelling gerealiseerd. Door in de loop der tijd verschillende deeltentoonstellingen te bouwen, komt er uiteindelijk een volledig ingericht museum dat het verhaal van Nieuwlande in oorlogstijd vertelt.
‘We beginnen met het schetsen van een beeld van het dorp aan het begin van de oorlog: hoe zag het dorp eruit, hoeveel mensen woonden er en wat deden ze’, aldus het bestuur. Belangstellenden zijn welkom om een kijkje te komen nemen. Als er licht brandt aan de voorkant van het gebouw, links van de ingang in het oude lokaal van meester Roelof kan iedereen binnenlopen. In ieder geval is er vrijdags tussen 10.00 en 16.00 uur iemand aanwezig.