Stichting Carbidschieten Drenthe schenkt BOCK-ballen

Hoogeveen - Stichting Carbidschieten Drenthe heeft aan de organisatie van het Open Drents Kampioenschap Carbidschieten (HZVV) 50 BOCK-ballen geschonken.

John Schoonheim, voorzitter van de stichting en deelnemer aan het kampioenschap, gaf bij de overhandiging aan dat hij weet hoe moeilijk het is om aan goede ballen voor het carbidschieten te komen en hoopt met deze gift dat de organisatie weer aan aantal jaren vooruit kan. 

Ballen snel lek

Organisator Cor Timmerman is blij met de ballen. ‘De meeste ballen zijn na één keer schieten lek en kunnen niet meer gebruikt worden. De BOCK-ballen zijn precies de ballen waar wij al langere tijd naar op zoek waren.’ De speciale BOCK-ballen zijn dit jaar in het kader van de veilig carbidschieten campagne ‘Een echte BOCK heeft ballen’ gemaakt en verspreid. 
 
HZVV-voorzitter Johan Massier benadrukte bij de overhandiging dat het kampioenschap geheel door vrijwilligers wordt georganiseerd. ‘Het is ieder jaar een enorme klus om alles te organiseren. Vele vrijwillige handen dragen hier zorg voor. Daar ben ik als voorzitter van HZVV zeker trots op.’ Zaterdag 30 december nemen ongeveer 32 teams deel aan het kampioenschap. Publiek is van harte welkom om te komen kijken. 

Campagne

Maandag 18 december werd de campagne in het Euroborg stadion gelanceerd. Burgemeester Loohuis deed samen met zijn collega’s burgemeester Van Oosterhout, Smit en Hijma de aftrap. De BOCK-campagne is gericht op veilig carbid schieten in Noord-Nederland. BOCK staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller. In deze derde campagne ‘Een echte BOCK heeft ballen!’ staat de bal als projectiel centraal. De BOCK-campagne is erop gericht dat er altijd minimaal een BOCK aanwezig is. De BOCK weet hoe je veilig carbid schiet en zorgt voor de voorwaarden. 

‘Carbidschieten is een prachtige traditie die naast het vertrouwde knallen zorgt voor gezelligheid tijdens de jaarwisseling. Een traditie die we willen behouden voor de komende generaties. Daarbij is het van groot belang dat het carbidschieten (vanaf de eerste keer) op een veilige manier gebeurt. Met de BOCK-campagne willen we op een leuke, niet belerende wijze aandacht vragen voor de veiligheid’, aldus voorzitter Schoonheim.
 
De BOCK-campagne startte eind 2015 op initiatief van het Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis, Brandweer Drenthe en Stichting Carbidschieten Drenthe. De Nederlandse Brandwondenstichting ondersteunt de campagne. Inmiddels werken ruim 60 gemeenten uit Noord-Nederland, andere overheidsorganisaties, particuliere en commerciële partijen mee aan de campagne.