Commentaar: Nicole Donkervoort
Door Nicole Donkervoort

Om te huilen

Wat is het toch makkelijk om te klagen. En al helemaal via de sociale media. Dat werd zaterdagavond in Hoogeveen weer eens duidelijk na afloop van de Noorderlichtjesparade.

Het evenement beleefde de achtste editie. Ja, er waren inderdaad minder deelnemers dan voorgaande jaren, maar diegenen die meededen hebben alles uit de kast gehaald iets bijzonders te kunnen presenteren aan de vele duizenden toeschouwers langs de route. Tien sfeervol verlichte wagens trokken door het centrum. Daarnaast lieten ook muziekkorpsen en showbands, en zeker niet de minste, zich van hun beste kant zien. Zij negeerden de kou en vermaakten het publiek. Ook vuurspuwer JP de Kam was present én maakte indruk. Hij is regelmatig te bewonderen tijdens de Pulledagen, maar het donker maakt zijn act nog veel spectaculairder. En dan was er ook nog de lichtshow. En de kerstmarkt. 

Naast heel wat positieve reacties, klonk op de sociale media ook flink wat kritiek. 'Een flop', 'Om te huilen', 'Helemaal niets aan', 'Veel te klein'. Zomaar wat reacties. Natuurlijk mag iedereen zijn mening hebben, maar het is vaak de toon die de muziek maakt. Het is bovendien sneu voor al diegenen die er uren, dagen en zelfs weken tijd in hebben gestoken, diegenen die de handschoen wél hebben opgepakt en daarmee hebben geprobeerd om alle mensen langs de route een leuke avond te bezorgen. 

Wat wel weer fijn is van de sociale media is dat mensen elkaar durven aan te spreken. Zo luidde een van de reacties in de richting van de azijnpissers: 'En wat is jullie bijdrage in dit geheel? Welke wagen hadden jullie gebouwd? Of wat zijn de plannen voor volgend jaar?' En zo is het! 

Mede-organisator Stefan Haaijer gaf vooraf al aan volgend jaar nog meer energie in de Noorderlichtjesparade te willen steken om onder meer het aantal deelnemers weer wat op te krikken. Misschien een mooi moment voor alle zuurpruimen om in plaats van te zeuren nu eens zelf in actie te komen. Steek de handen uit de mouwen en ga met een groep vrienden, buurtbewoners of wie dan ook aan de slag. Bouw een geweldige wagen en werk mee aan een nog mooiere avond voor al die duizenden toeschouwers. En weet je wat: je wordt er zelf waarschijnlijk ook heel veel blijer van dan het plaatsen van alleen maar zure reacties.