Omwonenden voeren goed gesprek met ondernemer over zonnepark

Alteveer - De initiatiefnemer van een megapark voor zonne-energie in Alteveer heeft deze week om tafel gezeten met de omwonenden. Volgens ondernemer Richard Kimmann was het een goede bijeenkomst.

De omwonenden willen niks kwijt. Die willen nu tijdens een besloten bijeenkomst onderling bepalen hoe ze tegen de plannen van Kimmann aankijken. Kimmann lanceerde in augustus een plan voor een park met 200.000 zonnepanelen op 60 hectare grond bij buurtschap Alteveer. Dit is voldoende om jaarlijks 18.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Omwonden hebben zorgen over de grootte van dit plan. Kimmann hoopt dat de kou uit de lucht is nu hij zijn plannen heeft kunnen presenteren. ‘De omwonenden hadden een strategie gekozen om vooral te luisteren. Begin januari komt de buurt met een standpunt. Dat zie ik met vertrouwen tegemoet. Wanneer er veranderingen in het plan worden voorgesteld, ga ik daar goed naar kijken. Ik ben altijd voor goede ideeën.’ Kimmann heeft de omwonenden deze week ook aangeboden om te investeren in het plan. ‘Zonne-energie heeft de toekomst. Geld op de bank levert tegenwoordig nauwelijks wat op. Wanneer mensen mee willen doen met dit park, kan dat natuurlijk.’ Momenteel zijn er drie initiatieven voor zonneparken in de gemeente Hoogeveen.

Flinke discussie

Naast plan Alteveer gaat het om initiatieven in Noordscheschut (12 hectare) en Nieuweroord (2 hectare). De gemeenteraad heeft vorige week een afwegingskader aangenomen, waarmee de gemeente de initiatieven kan beoordelen. Mede vanwege de commotie rond de plannen van Kimmann is er een flinke discussie in de raad over dit afwegingskader gevoerd. Uiteindelijk is het percentage dat een zonnepark van een bepaald landschapstype in Hoogeveen mag bedragen teruggebracht van 20 naar 10 procent. Kimmann heeft voor het terrein waar zijn zonnepark moet komen een bestemmingsplanwijziging aangevraagd. Wanneer deze wijziging erdoor is, gaat hij zijn plan indienen bij de gemeente.