Kim Stellingwerf beleeft hectische dagen: 'Galopperen moeten ze'

Hoogeveen - Galopperen moeten ze, de stokpaarden die zaterdag meedoen aan het NK stokpaardenrace op de Hoofdstraat. Wie terugvalt in stap of draf krijgt keihard 2 seconden straftijd toegekend. En ook rennen is niet toegestaan.

Stuntman JP de Kam laat om 13.55 uur zien hoe het moet, of misschien juist vooral hoe het níet moet. Hij geeft daarmee het officiële startsein voor het ludieke evenement, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Voedselbank.
 
 
Vanaf de allereerste melding over het ludieke NK stokpaardenrace, is het een gekkenhuis, maar nu de laatste dagen zijn aangebroken is het helemaal een dolle boel. Maandag nog was het camerateam van Hart van Nederland op bezoek in Hoogeveen om in het Steenbergerpark opnamen te maken van de voorbereidingen en training. ‘Tja, ze stonden allemaal eerst wel wat schaapachtig te kijken. 
Drie teams kwamen alvast in actie en ook mijn ‘groom’ Fenneke Tjooitink deed leuk mee, in haar jurkje en op hoge hakken’, vertelt organisator Kim Stellingwerf grinnikend.

'Normale werk'

Dan serieus: ‘Schamen? Nee, ik schaam me vooral dat er zoveel mensen zijn die zonder de Voedselbank nauwelijks te eten hebben. In het begin waren er overigens best wat mensen die zeiden: ‘Met een stokpaard lopen? Dat ga ik echt niet doen!’. Maar hoe dichterbij het komt, hoe meer mensen overstag gaan. Je weet waarvoor je het doet.’
 
Aan haar ‘normale’ werk komt de fotografe niet meer toe. Ze heeft haar agenda daarom deze week onverhoopt leeg moeten gooien. Ze is nu vooral ‘regelneef’. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds. Op de vraag of ze alles onder controle heeft, antwoordt ze voorzichtig: ‘Ik geloof het wel.’ Tegelijkertijd schiet ze in de lach. ‘Het gaat goed hoor. Wat natuurlijk fantastisch is, is dat we qua teams vol zitten. In totaal zijn er 24 teams van drie personen.’ Dat betekent ook dat de 10.000 euro voor het goede doel sowieso wel gehaald gaat worden. 
 
Ze noemt het een gek, hilarisch evenement voor een serieus doel. ‘Met de nadruk op gek. Want niet alleen de stokpaardenrace is gek, ook het feit dat er nog steeds mensen aangewezen zijn op de Voedselbank is gek’, benadrukt ze nog maar eens. 

Hilariteit

De hilariteit van het evenement zit ‘m onder meer in het feit dat het zeer serieus wordt aangepakt. Zo komt dierenarts Reinier Logcher tussen 13.00 en 14.00 uur langs voor een keuring van de stokpaarden, inclusief bloedafname, maar ook het gewicht van de stokpaarden wordt gecontroleerd. ‘Ze moeten in goede conditie zijn.’   
 
Kim is een van de ambassadeurs van de Voedselbankactie van RTV Drenthe. ‘Ik wilde niet alleen om geld leuren, maar écht iets doen. Vriendin Fenneke Tjooitink had al eens geroepen: ‘We moeten eens iets met stokpaarden doen’. Dit was het moment om dat idee uit te werken. Wat ik geweldig vind is dat iedereen wil meewerken. Dat waardeer ik enorm aan Hoogeveen. Ik weet zeker dat je dit in veel andere plaatsen niet voor elkaar krijgt. Ondanks de drukke decembermaand, zegt iedereen in Hoogeveen: we helpen je.’ 
 
Het nieuws over het ludieke NK ging viraal, maar hoeveel bezoekers dat op gaat leveren, is koffiedik kijken. ‘We verwachten heel veel drukte, maar het is lastig in te schatten hoeveel precies.’ Kim hoopt vooral dat het gezellig druk wordt.