Bluesfestival Hoogeveen brengt de blues van Hendrix tot Radiohead

Hoogeveen – Met ruim duizend bezoekers kan de 12de editie van Bluesfestival Hoogeveen de boeken in als geslaagd. De uit Chicago afkomstige zangeres JJ Thames stal de show in de Tamboerzaal, terwijl ook de optredens van eigen bodem er niet om logen.

Triple Trouble

Die kwamen zelfs erg uit de buurt, zoals de plaatselijke afsluiter GG & the Cruisers en de openingsact in de foyer van theater De Tamboer, Triple Trouble. Vier jonge musici uit Coevorden, waarbij absoluut niet aan de muziek was af te horen dat ze net twintig zijn. Het solide optreden zette de toon van de avond, vooral voor Anno van der Werf die met zijn Big Bounce - met op drums Fokke de Jong (Normaal, King of the World) - een heerlijk los en opzwepend concert gaf in de Passagezaal. Net als Triple Trouble is hun blues opbeurend en gepassioneerd: het speelplezier spatte ervan af.

Lees verder onder het filmpje (helaas niet te bekijken in Internet Explorer):

The Veldman Brothers

Van der Werf liet zelfs een Jimi Hendrix-cover de revue passeren, waarmee de link naar The Veldman Brothers was gelegd. Die speelden naast eigen werk ook een eerbetoon aan de Amerikaanse gitarist, die op 27 november zijn 75e verjaardag zou hebben gevierd. Niet iedere muzikant is in de wieg gelegd om Hendrix te coveren, maar de broers Gerrit en Bennie Veldman deden het samen met hun bluesbrothers Fred en Han zeer overtuigend. Een extra toegift in de vorm van ‘Little Wing’ was volledig verdiend.

Ook heel mooi: de pure, authentieke Mississippi-blues van Michael en Sadie Roach. Vader en dochter, slechts achter een gitaar en piano voor een bomvolle Passagezaal die een uur lang werd meegenomen naar de katoenplantages van de Mississippi Delta. Troostende liedjes, vaak heel eenvoudig, maar erg krachtig en bevlogen. Dichter bij de kern van de blues kon men vanavond in Hoogeveen niet komen.

Lees verder onder het filmpje (helaas niet te bekijken in Internet Explorer):

JJ Thames

Gitaargeweld was ook troef bij de uit Engeland afkomstige Danny Bryant; de meestergitarist liet met zijn band in de grote zaal horen waartoe hij in staat is en dat is niet mis. Een lang, maar allesbehalve saai optreden. Ook JJ Thames hield anderhalf uur de aandacht in de grote zaal er goed bij. De uit Chicago afkomstige zangeres staat dit weekend voor het eerst op de Nederlandse podia. De ‘Mississippi Blues Diva’ zocht na een uptempo begin steeds meer de soul op, om uiteindelijk uit te komen bij ‘Creep’ van Radiohead. Ook dat is de blues, en hoe. Ze leverde daarmee zomaar de verrassing en sowieso één van de hoogtepunten van de avond af. Om daarna van het podium te gaan met ZZ Tops ‘Tush’ getuigt van klasse, juist omdat ze ook haar bandleden daarin nog even alle ruimte gaf.

Een dikke punt achter een prachtig optreden, waarna GG & the Cruisers nog in de foyer de voetjes van de vloer liet gaan, aan het einde van een breed georiënteerd en prettig afwisselend 12e Bluesfestival Hoogeveen.

Wouter Bessels

Bekijk JJ Thames' uitvoering van Radioheads 'Creep' terug (helaas niet te bekijken in Internet Explorer):