Bezoekers genieten van rondleiding bij Bakkerij Faber

Hoogeveen – De Open Bedrijvendag Hoogeveen vindt traditiegetrouw plaats op de eerste zaterdag van november, maar evenals vorig jaar zorgde Bakkerij Faber op de vrijdag eraan voorafgaand alvast voor een succesvolle aftrap.

Het kan niet missen. Voor de deur van BonneBella CoffeeConcepts aan Het Haagje, waar de bezoekers voor de rondleiding bij Faber worden ontvangen, wappert de inmiddels bekende Open Bedrijvendag-vlag en een feestelijke ballonnenboog siert de entree. Iedereen wordt welkom geheten met een kop koffie of cappuccino. Eenmaal binnen wordt er nog een plak krentenbrood bij geserveerd. Kortom, een hartelijk ontvangst.

Kaarten in 12 minuten vergeven

Het is de tweede keer dat Bakkerij Faber de deuren tijdens de OBD. Net als vorig jaar op vrijdagavond, omdat de bakkerij dan nog op volle toeren draait, in tegenstelling tot de zaterdag, wanneer alleen schoonmaakwerkzaamheden worden uitgevoerd. Een bezoek aan de bakkerij bleek vorig jaar al een succesnummer en dit jaar waren de gratis kaarten voor de rondleidingen opnieuw razendsnel vergeven. In exact 12 minuten om precies te zijn. In totaal worden zo’n 270 bezoekers ontvangen, keurig verdeeld in groepen. Het loopt gesmeerd. 

'We ruiken elke dag de geur van gebakken brood'

Miranda Lutgendorp en haar dochter Marit kijken in de ontvangstruimte van BonneBella geïnteresseerd naar de dia’s die alvast wat informatie prijsgeven over de naastgelegen oude Hoogeveense bakkerij. ‘Wij wonen sinds een jaar of tien in de buurt hierachter en dat betekent dat we elke dag ruiken dat er brood gebakken wordt. Ik ben altijd al benieuwd geweest hoe het er hier binnen aan toegaat. Dus dit is een mooie kans om daar achter te komen’, vertelt Miranda. Haar schoonouders, die vorig jaar de bakkerij al hebben bezocht, hebben kaarten voor hen weten te bemachtigen. Miranda is sowieso enthousiast over de Open Bedrijvendag. ‘Mijn man is morgen jarig, dus helaas gaat het niet lukken om bedrijven te bezoeken, maar vorig jaar zijn we onder meer bij Hoomark geweest. Ook hartstikke interessant. Onze zoon studeert elektrotechniek en die gaat morgen zeker een paar bedrijven bezoeken.’ Dan is de volgende groep zover om te beginnen met de rondleiding en zijn ook moeder en dochter Lutgendorp aan de beurt. De rode mutsen worden opgezet en witte jassen aangetrokken. Alles voor de hygiëne.

Heel speciale gast

Dick Bouma is een van de gastheren die de rondleidingen verzorgen. Hij heeft iets meer dan 23 jaar als administrateur voor Bakkerij Faber gewerkt, maar is sinds twee jaar met pensioen. Bij bijzondere gelegenheden wordt hij nogal eens ingeschakeld en dat vindt hij helemaal niet erg. Vol passie vertelt Bouma de bezoekers over het proces vanaf de binnenkomst van de ingrediënten tot het eindproduct. Zijn ‘werk’ vanmiddag begon met een privérondleiding voor een wel heel speciale gast: een 88-jarige man wiens oom de oprichter van het bedrijf was. ‘Hij vond het schitterend’, glundert Bouma.

2400 broden per uur en 15.000 stuks kleinbrood

De rondleiding start in het magazijn, waar per dag 25.000 kilo meel wordt aangeleverd. Er liggen heel wat zakken: van luxe zonnemix tot meergranenmix en van geplette tarwe tot vruchtenpoeder. In de Hoogeveense bakkerij worden per uur 2400 broden geproduceerd en 15.000 stuks kleinbrood. Aldi is de hoofdafnemer. Bakkerij Faber levert aan 120 filialen in Noord-Nederland van deze supermarktketen. Voor 8.00 uur moeten dagelijks alle filialen van vers brood zijn voorzien. Dat betekent topdrukte in de nacht bij de Hoogeveense bakkerij. Bij Bakkerij Faber zijn zo’n zestig personen werkzaam.

'Honger'

Het is interessant om te zien hoe het deeg wordt verwerkt tot broodjes in allerlei soorten en maten, die vervolgens worden verpakt. ‘Hier krijg je wel honger van’, reageert een van de bezoekers. Hij wordt op zijn wenken bediend, want als Dick Bouma niet veel later afscheid neemt van de groep krijgt iedereen van hem een halve krentenbrood mee naar huis.

'Techniek vooral boeiend'

‘Het was heel interessant. Vooral de techniek erachter vond ik boeiend’, vertelt Wim Jansen uit Hoogeveen, die samen met zijn vrouw Leida de rondleiding bijwoonde. Vorig jaar hadden ze er al graag bij willen zijn. Toen grepen ze naast de kaarten. Ook Leida heeft genoten. ‘Mijn ouders en grootouders hadden vroeger zelf een kleine bakkerij. Ik vond het daarom boeiend om te zien hoe het er hier aan toegaat.’

Zaterdag openen de rest van de deelnemers hun deuren tijdens de vijftiende Open Bedrijvendag Hoogeveen. Bezoekers zijn van 10.00 tot 16.00 uur van harte welkom bij de deelnemende bedrijven. Zie voor alle deelnemers de special in de Hoogeveensche Courant van woensdag 1 november of www.openbedrijvendaghoogeveen.nl