'De hemel huilt mee om verlies Djamila' (+video)

Hoogeveen - Ruim duizend mensen liepen vanavond mee in de stille tocht voor Djamila Marissen (12). Het Hoogeveense meisje werd afgelopen zaterdag uit het leven weggerukt en het verdriet en de ontreddering daardoor is bijna tastbaar tijdens de tocht.

Niet alleen bij haar ouders, broertje en andere naaste familie. Ook het verdriet van klasgenoten, oud-klasgenoten, vriendinnetjes en nog vele anderen is voelbaar tijdens de indrukwekkende wandeling die wordt gemaakt.

De mensenmassa bij Het Pallet, de basisschool waar Djamila vele jaren doorbracht en waar haar broertje heen gaat, groeit voor het vertrek met de minuut. Afgelopen week is er op de school in alle klassen veel aandacht geweest voor het verschrikkelijke drama en het verdriet van de kinderen. De leerlingen hebben dan ook massaal vlinders gemaakt ter nagedachtenis aan Djamila. Zij hield namelijk veel van de vrolijke fladderaars.

Familie loopt voorop

De directe familieleden van Djamila hebben de moed gevonden om deel te nemen aan de tocht. Zij lopen vooraan, direct achter de auto van de gemeente die het begin van de stoet markeert. Om hen heen dragen mensen lantaarns en fakkels. Lichtpuntjes in donkere tijden.

Onwerkelijk

Het is een echte stille tocht. Slechts een fluistering trekt door de menigte. 'Waarom is iedereen zo stil', vraagt een jongetje aan zijn moeder. 'Het is een stille tocht lieverd.' Mensen zijn sprakeloos. 'Het is zo onwerkelijk', zegt een vrouw. Hoofden gebogen, vriendinnen die elkaar stevig vasthouden en tranen die zich vermengen met de regendruppels op wangen.

Indrukwekkend zijn de momenten waarop de lange rij mensen kruispunten oversteekt en het verkeer is stil gezet. Op de Hoofdstraat staan bij diverse winkels personeelsleden respectvol buiten. Ook bij hen is het verdriet af te lezen op de gezichten.

De stoet passeert RSG Wolfsbos. De school waar Djamila sinds enkele weken heenging en waar ook de afgelopen dagen werd gerouwd om het verlies. Geëindigd wordt bij uitvaartcentrum DELU waar op de buitenmuur een foto van Djamila is geprojecteerd. Het raakt mensen om het meisje daar te zien. 'Goed hè?', fluisteren twee tienermesjes tegen elkaar terwijl ze zich naar de foto toedraaien.

Ballonnen de lucht in

Op verzoek van de uitvaartondernemer verzamelt de menigte zich op afstand om de familie die beschut in de duisternis van een overkapping staat. De familie laat rode en witte ballonnen onder bemoedigend applaus op en burgemeester Karel Loohuis spreekt troostende woorden.

'Vanavond huilt de hemel mee met ons verdriet. Het was een onbeschrijflijk moeilijke week. Voor de vader, moeder, kinderen, klasgenoten en vrienden. Voor ons allemaal. Een week waarin veelvuldig de zon scheen en waarin er ook warmte was door de gedachten aan het leven van Djamila. 12 jaar, het zou eigenlijk niet mogen. De tocht was een moment van gedachten, gevoelens en vragen. Vragen waarop we misschien antwoord krijgen, misschien ook niet. Een tocht van troost. Wij zijn om de familie heen gaan staan. Ik hoop dat dit de komende uren, weken, maanden en jaren zo blijft. En ik hoop dat wanneer wij in de toekomst een vlinder zien in Hoogeveen, wij dan aan Djamila denken.'