Frits Kappers reageert op petitie van medewerkers Bethesda

Hoogeveen - Frits Kappers van Uitkijkpunt Bethesda betreurt dat personeel van Bethesda vindt dat hij zich negatief uitlaat over het personeel. In een brief reageert hij op de petitie en brief van twee Bethesda-medewerkers.

Tamara Frins en Saskia Lauer, werkzaam in ziekenhuis Bethesda, zijn een petitie gestart tegen de, zoals zij het zelf omschrijven, 'negatieve berichtgeving van het Uitkijkpunt Bethesda'. De petitie is door 250 collega's ondertekend.

Hieronder de brief van Frits Kappers:

Geachte mevrouw Frins en mevrouw Lauer,

Onlangs heeft er één keer een reactie op het Uitkijkpunt gestaan die niet door de beugel kon. Die luidde “dumpen op zee”. Dit sloeg op de raad van bestuur. Daar werd ik nog voor ik zelf die reactie had gezien op geattendeerd door de heer Bart Visser en ik heb per ommegaande een opmerking aan de reactie toegevoegd dat die niet kon en aan de reageerder voorgesteld om excuses te maken. Hetgeen gebeurde. Ten bewijze hiervan stuur ik u de communicatie door die ik hierover met de heer Visser heb gevoerd.

Een reactie zoals door u wordt genoemd kan ik nergens vinden, dus is het voor mij onmogelijk gerichte actie te ondernemen. Misschien kunt u zo vriendelijk zijn mij te melden van wie deze reactie is en liefst ook nog de datum van het bericht waarbij deze reactie is geplaatst, dan zal ik onmiddellijk contact met de reageerder opnemen, want zulke reacties kunnen absoluut niet, daarover verschillen wij niet van mening. Bovendien helpen ze niet bij onze strijd.

Verder schrijft u dat het u raakt “hoe er over ons en over onze organisatie door jullie wordt gesproken en geschreven.“ Hierover verschillen wij ernstig van mening. In mijn Kantlijnen en iSays schrijf ik regelmatig positief over het personeel in Bethesda. Over Scheper en Refaja kan ik niet oordelen, dus daar laat ik mij ook niet over uit.

Ik nodig u uit om mij te laten zien waar ik mij negatief over het personeel heb uitgelaten en zal – als u dat kunt vinden – daar openlijk mijn excuses voor aanbieden. U zult het echter niet kunnen vinden. Iets anders is het beleid van Raad van Bestuur, Raad van Toezicht en het bestuur van de medische staf. Daar heb ik geen goed woord voor over.

Toen onder mijn petitie Bethesda moet volwaardig blijven 15.000 handtekeningen kwamen te staan en ik vervolgens door de inwoners van Hoogeveen werd genomineerd voor de titel Hoogevener van het Jaar 2012 heb ik bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente plechtig beloofd niet te zullen zwijgen. Belofte maakt schuld en ik breek mijn beloftes niet.

Het actiecomité heeft tot begin 2016 regelmatig met de Raad van Bestuur gesproken. Wij hebben steeds gezegd: Laat ons nou met cijfers zien dat er sprake is van de afgesproken eerlijke uitruil van behandelingen en dan stoppen wij meteen met actievoeren. De Raad van Bestuur weigerde dat niet alleen, maar heeft als reactie op die eis het contact met ons verbroken. Daardoor had het geen nut meer om als comité voort te bestaan en rest ons slechts de wijze waarop wij nu ons ongenoegen over het beleid van Treant ventileren.

Uiteraard ben ik gaarne bereid met u beiden bij mij thuis (of desgewenst op neutraal terrein) aan tafel te gaan zitten om eens in alle rust de verdere inhoud van uw brief te bespreken, maar ik kan u helaas niet beloven dat ik zal stoppen met het Treantbeleid waar nodig scherp te bekritiseren.

Met vriendelijke groet, Frits Kappers