Burgemeester Loohuis: 'Er moet snel duidelijkheid komen, want geruchtenmachine draait volop'

Hoogeveen / Assen – Het 12-jarige meisje uit Hoogeveen dat zaterdagavond door agenten dood in een auto bij het politiebureau aan de Balkengracht in Assen is aangetroffen, is Djamila Marissen. Dat heeft burgemeester Karel Loohuis zojuist bevestigd.

Loohuis werd zaterdagavond door de politie geïnformeerd nadat duidelijk werd dat het gaat om een meisje uit Hoogeveen. Ook de 46-jarige verdachte is afkomstig uit de gemeente Hoogeveen. ‘De schok was groot. Het is een drama. Dit is niet te beschrijven’, aldus de burgemeester.

Zo snel mogelijk duidelijkheid

Loohuis heeft bij politie en justitie erop aangedrongen snel duidelijkheid te geven. Dit omdat er al volop geruchten rondgaan.

Zeker is dat Djamila om het leven is gebracht. Hoe precies, daar wil de burgervader niet op ingaan. Ook over de achtergrond van de verdachte wil hij weinig kwijt. ‘Het liefst zou ik zeggen hoe het zit, maar daarmee zou ik het onderzoek belemmeren. Met politie en justitie is daarom de afspraak gemaakt niet te veel naar buiten te brengen.’

Onderzoek in volle gang

Het onderzoek naar de achtergrond van de verdachte is in volle gang. Zaterdagavond meldde de man zich bij het bureau aan de Balkengracht in Assen. Hij zocht contact met de agenten, die daar op dat moment aan het werk waren. De agenten gingen met hem in gesprek en zij liepen vervolgens met hem mee naar zijn auto. In de auto werd het overleden meisje aangetroffen. De man werd direct aangehouden en ingesloten.

Loohuis wil wel kwijt dat het gaat om een vriend van de moeder. Hij benadrukt echter dat het níet gaat om de stiefvader, zoals RTV Drenthe naar buiten bracht. De ouders van het meisje zijn gescheiden. Djamila woonde bij haar vader.

Niet bekend bij Jeugdzorg

De familie was niet bij Jeugdzorg bekend. Loohuis heeft dat, met het overlijden in juni 2015 van de 8-jarige Sharleyne op het netvlies, gelijk laten uitzoeken. Er zijn volgens de burgemeester ook geen aanwijzingen dat zij wel bekend waren bij andere hulpverlenende instanties. ‘Er is een keer contact geweest in verband met dyslexie, maar dat was al drie jaar geleden.’

Loohuis heeft nog niet gesproken met de ouders van het meisje. ‘Ik zoek nooit de eerste dag contact. De ouders hebben nu wel iets anders aan hun hoofd.’