Centrum kan beter voor gehandicapten

Hoogeveen - Hoe is het om afhankelijk te zijn van rolstoel of blindenstok? Bezoekers aan het centrum van Hoogeveen konden het donderdagochtend zelf ervaren.

Leden van de gemeenteraad en het Gehandicaptenplatform trokken gezamenlijk op in een bewustwordingsactie. De actie werd gehouden in het kader van de landelijke Week van de Toegankelijkheid.

Een recht, geen gunst

'Een goede toegankelijkheid voor iedereen is een recht, geen gunst', vertelt Stan van Eck, raadslid PvdA en initiatiefnemer van de actie. 'Helaas zijn we nog lang niet zover.' Terwijl de wind door de Hoofdstraat raasde, werden de spaarzame bezoekers verleid plaats te nemen in een rolstoel of een geblindeerde skibril op te zetten en met een taststok te gaan lopen. 'Ondanks het slechte weer, was de actie zeker geslaagd', vertelt Ida Vos, voorzitter van het Gehandicaptenplatform Hoogeveen en mede-organisator.

'De mensen die op onze uitnodiging ingingen, waren onder de indruk. Het was voor de meesten echt een eye-opener', gaat Vos verder. 'En we hebben veel goede gesprekken gevoerd met voorbijgangers.' 'We hebben het bewustzijn weer een beetje verbeterd', vult Van Eck aan. 'Toegankelijkheid is een onderwerp waarover nog altijd veel onwetendheid heerst. Gelukkig is er zelden sprake van onwil.'

Vos: 'Het was leuk en goed om dit vandaag samen te doen.' 'Informatie en signalen die wij opvingen, nemen we mee naar het gemeentehuis', besluit Van Eck.