Team TVM: ‘Bij roeien komt meer kijken dan we dachten’

Hoogeveen - Roeivereniging HRV De Compagnie bestaat tien jaar. Dat wordt in het weekend van 9 en 10 september uitgebreid gevierd. Zo wordt op zondag 10 september de eerste Hoogeveense Bedrijfsmijl geroeid.

De komende weken worden de teams en hun coaches gepresenteerd. Vandaag team TVM met coach Hans van Someren Greve.

'Blijkbaar had ik talent'

Hans van Someren Greve, coach team TVM: ‘Ik beschouw mijzelf nu vooral als coach/instructeur bij roeivereniging De Compagnie. Ik ben begonnen met roeien in september 1963 bij de studentenroeivereniging Njord in Leiden, waar ik sterrenkunde studeerde. Ik was al actief in diverse andere sporten, maar roeien leek mij erg leuk. Het was het begin van een periode van 4 jaar race roeien. Blijkbaar had ik talent, want ik kwam in de Jonge 8+, maar werd in voorjaar 1964 overgezet naar een tweede jaarsploeg en won mijn eerste blik in Oostende in een 4+. Het jaar daarop had ik veel succes in de 8+, waarmee we drie wedstrijden wonnen, met als hoogtepunt onze eigen 1965 Lustrumwedstrijd in Leiden. De volgende twee jaar zat ik in de oude 4+ van Njord en roeide twee keer het hoofdnummer op de Varsity, helaas zonder succes. In 1976 werden we tweede achter Triton. Wel wonnen we nog enkele wedstrijden op de Bosbaan en in Hannover. Na 1967 ben ik gestopt met roeien. Daarna ben ik afgestudeerd en kreeg een baan bij het astronomische instituut Astron in Dwingeloo, waar ik in 2009 met pensioen ging. Vanaf de oprichting van De Compagnie ben ik daar lid, niet in de eerste plaats om zelf te roeien, maar vooral om andere mensen te leren roeien en om wedstrijdploegen te coachen naar een zo goed mogelijk resultaat. Dat laatste stimuleert mij zeer, vooral omdat ik aangestoken werd door het enthousiasme van de roeiers en roeisters en ook door de duidelijk zichtbare verbetering in techniek en tijden. Een van de redenen om anderen aan te raden te gaan roeien is dat het een sport is met weinig blessures en heel goed is voor de conditie, ook op latere leeftijd. De zeer goede sfeer in de club is een van de redenen dat ik daar met plezier heen ga. Ik geef instructie aan drie mensen van TVM en ook bij hen ben ik verrast door het enthousiasme en de vooruitgang die ze boeken.

Bedrijfroeien past bij sportieve uitstraling TVM

Toen TVM in april de mail ontving over het bedrijfsroeien is het bedrijf gelijk actief gaan rondvragen welke collega’s hier belangstelling voor hadden. Het past bij de sportieve invalshoek die TVM heeft vanuit het verleden en uiteraard laat TVM zich ook binnen Hoogeveen graag als sportieve, strijdlustige club gelden. Het uiteindelijke team bestaat uit vier roeiers, waarbij er dus een op het reservebankje zit. Het team bestaat uit Jacquelien Geuzinge, Peter Martens, Gerben Breukhoven en Joyce Anninga. ‘Zonder onze tactiek gelijk op tafel te willen leggen kunnen we al wel aangegeven dat de brute kracht bij de heren ligt en de coördinatie bij de dames’, aldus de teamleden.
‘Onder de motiverende maar kritische leiding van onze coach Hans van Someren hebben we kennis gemaakt met het roeien. Hierbij kwamen we er al snel achter dat binnen de roeiwereld duidelijk meer regels gelden dan wij vooraf hadden voorzien. Het onder de knie krijgen van de techniek is stap een maar daarnaast geldt er ook een groot aantal commando’s die we ook niet binnen 2 à 3 weken onder de knie hadden. Al met al zijn we de afgelopen weken met sprongen vooruit gegaan en zien we de race van zondag met veel vertrouwen tegemoet. We wensen bij deze onze concurrenten bij deze dus alvast veel succes met de verdere voorbereidingen.’