Het Portret: 'Bridge lijkt een beetje op speeddaten'

Hoogeveen - Bijzondere hobby's, iedereen doet wel wat leuks. De Hoogeveensche Courant laat wekelijks iemand met een leuke hobby of bezigheid aan het woord.

Naam: Arend van Nieuwland

Leeftijd: 71 jaar

Woonplaats: Hoogeveen sinds 1986

Beroep: pensioen sinds 2008 (daarvoor gewerkt bij Nederlandse Aardolie Maatschappij)

Hobby: Bridge (voorzitter van de Bridgeclub Hoogeveen en bestuurslid district Drenthe)

Op zijn 18e leerde hij bridgen, uit een boekje dat hij bij de Slegte (tweedehands boekhandel) gekocht had. Arend Nieuwland speelt dus al ruim 50 jaar bridge. Bridge is vooral een wintersport. De competitie loopt van september tot en met april. 'In die tijd speel ik twee à drie keer per week. In de zomer houden we een aparte competitie, dan speel ik een keer per week en ik speel elke dag wel een paar spelletjes op de computer.

Bridge is een denksport net als schaken en dammen. Het voordeel van bridge is als je een fout maakt het maar één spel is van de twintig of vierentwintig die wij bij de club spelen. Je kan je dus herstellen, als je al die andere spellen maar goed speelt.

De Nederlandse BridgeBond houdt aan de hand van je resultaten een ranking bij van de sterkte van bridgespelers. In onze club, die ongeveer 140 leden heeft sta ik op de 8e plaats. Samen met mijn partner van de woensdag (Marjan Terpstra) ben ik afgelopen seizoen clubkampioen van de woensdagmorgen geworden.

Dankzij de gemeente Hoogeveen, die met hun project Het Sportieve Brein ouderen stimuleert bridgecursussen te gaan volgen, is bridgen erg populair geworden en de belangstelling voor het bridgen is groeiende. Bijna elke dag van de week kun je in Hoogeveen of omgeving bij een club bridgen.

Jeugd

Bovendien is bridge niet alleen voor ouderen. Het district Drenthe is een project gestart om ook de jeugd, ook in Hoogeveen, te leren bridgen. Bridge speel je met een partner tegen een ander paar. Op een clubavond of -morgen ontmoet je dus veel mensen. Het lijkt een beetje op speeddating. De meesten ken je natuurlijk wel naar verloop van tijd. In onze club is het streven elkaar een prettige maandagavond of woensdagmorgen te bezorgen. Het is dus heel goed voor je sociale contacten. Voor veel ouderen bij ons op de club is dat heel belangrijk.

Om de drempel naar het bridgen op een club te verlagen biedt onze club degenen die de cursus hebben doorlopen een gratis proeflidmaatschap aan voor drie maanden.'