Gamma Racing Day is succesformule

Assen - Na een uitverkocht huis bij de 87e Dutch TT maakt Assen zich al weer op voor het volgende topsportevenement op de Drentse racepiste: de Gamma Racing Day.

Organisator Lee van Dam kon vorig jaar – verspreid over twee dagen – 92.000 bezoekers welkom heten en dat betekende andermaal een record op deze jaarlijkse actiedag vol auto-, motor- en kartsport. De formule slaat dus nog steeds aan; daarbij is gratis toegang tot de buitenring met tribunes en taluds voor publiek een duidelijke pre. Wie komende zaterdag en zondag in de paddock dichter bij het spektakel wil zijn moet overigens wel de buidel trekken, waarbij voor jeugd een gereduceerd tarief geldt.

Massale aanloop

Omdat in ons gehele land inmiddels de zomervakantie is ingegaan, verwacht de organisatie weer een massale aanloop. Temeer omdat diverse matadoren uit de auto- en motorsport demonstraties komen geven. Fans kunnen met hen op de foto gaan en ook kunnen handtekeningen en attributen worden verzameld. De Duitse Formule 1-coureur Nico Hülkenberg is dé topattractie op vier wielen, die zijn Renault de maximale sporen wil geven op de piste van Assen.

Michael van der Mark is al jaren de beste en enige Nederlandse coureur in het WK Superbike. Deze 24-jarige Rotterdammer, die dit jaar uitkomt voor het PATA Yamaha WK-team, is het KNMV-visitekaartje. Van der Mark is een opperbeste stemming, want hij heeft afgelopen weekend – samen met Alex Lowes en Katsuyuki Nakasuga – de 8 uur van Suzuka gewonnen. De Nederlander won deze endurance in Japan al tweemaal met Honda, en dit jaar dus met Yamaha.

Clowneske actie

Een wel heel bijzondere gast is de Brit Matt McKeown uit Plymouth, die in een gemotoriseerd winkelkarretje met zitje een record wil vestigen. Zijn Gamma Shopping Cart heeft zelfs een straalmotor uit een helikopter als krachtbron en ongetwijfeld krijgt de Brit met deze clowneske actie de lachers op z’n hand.

De gebroeders Tim en Tom Coronel zijn met hun Dakar-buggy’s present en promoten via ‘Kaasvoorkerels’ het kaasmerk ERU, waarbij vooraf zelfs speciale vipkaarten zijn te verdienen. Boom uitgevers Nieuwsmedia heeft tevens een speciale lezersactie waarbij paddockkaarten te winnen zijn. Tot slot maakt ook Gerard de Rooy deel uit van het demonstratieteam, door zijn Dakar IVECO-truck te showen. Een bont extra programma dus, naast de reguliere races voor auto-, motor- en kartsporters.

Drie Cupraces

Op zondagochtend staat de motorsport in de schijnwerpers, waarbij het een unicum is dat maar liefst drie Cupraces in Yamaha-klassen van start gaan. Yamaha Motor Europe-branche Nederland is in de persoon van Ton van Geenhuizen extra verguld om dit programma met louter Yamaha-motoren van start te kunnen laten gaan. De Yamaha YZF R6 is overigens wel een Duitse Cupklasse, met grotendeels  oosterburen aan de start.

De Yamaha R3 Cup is een nieuwe Nederlandse raceklasse, waarin het regionale team van Pearle Gebben Motoren uit Rogat een hoofdrol vervult. De drie regionale teamrijders zijn Dennis Koopman (koploper met 162 punten), Finn de Bruin (vierde met 104 punten) en Jaro Hoekstra (zesde met 63 punten). Het trio hoopt door goede scores de naam van Gebben Yamaha hoog te houden.

De derde motorklasse is de Yamaha R125 Cup, waarin Nederlands talent zich bij de SOBW-wegraces maximaal kan ontplooien op allemaal identieke lichte motorfietsen.

Bennie Streuer

Naast deze drie soloklassen komt de wereldtop in de zijspannen naar de Gamma Racing Day. In deze FIM Sidecar Grand Prix is het Drentse vizier vooral op Bennie Streuer gericht, die in de Fransman Kevin Rousseau een nieuwe bakkenist heeft gevonden. Na een blessure lijkt Rousseau voldoende hersteld om weer in het 600 cc-zijspan plaats te nemen. Deze combinatie staat momenteel derde in het WK, voorafgegaan door de Britse broers Birchall en het Finse tandem Paivarinta-Kainulaïnen. Hoewel Bennie Streuer in 2015 wereldkampioen werd, lijkt de WK-titel in 2017 niet meer mogelijk vanwege de royale voorsprong van het Brits-Finse duo, maar een dagsucces en dus de zege op de TT-piste is voor beiden een grote uitdaging. Ruim 23 jaar na de successen van vader Egbert wil het Asser publiek ‘de zoon van’ vast en zeker naar de hoogste trede schreeuwen.

Na de EK Superkarts vindt zondag in de middaguren het autosportprogramma plaats (op zaterdagmiddag rijden enkele klassen overigens al hun eerste race van dat weekend). Bijzondere aandacht gaat uit naar de BOSS GP, waarin diverse snelle bolides van start gaan uit de hoogste klassen van de FIA-serie. Daaronder ook ex-Formule 1-bolides die voor een speciaal Formule-klassement gas geven, naast de zogenaamde Open klasse. Vorig jaar realiseerde Ingo Gerstl in deze klasse fabelachtige rondetijden, waarvan coureurs in de MotoGP slechts kunnen dromen.

Molenaar NSF100 Cup

Naast de grote TT-baan staan er ook nog races gepland op de TT Juniortrack, waarbij de regionale aandacht vooral uitgaat naar de twee races in de Molenaar NSF100 Cup. Op dat mini-TT-asfalt hopen Damian Boessenkool uit Staphorst, Twan Smits uit Steenwijk en Justin Fokkert uit Oudleusen flink te scoren. Dit trio staat respectievelijk op de posities 3, 4 en 5 in de tussenstand, met onderling zeer geringe marges achter het tot nu toe ongenaakbare koppel Kas Beekmans uit Boxtel en Colin Velthuizen uit Heerjansdam. In het klassement voor eerstejaars-rookies staat het regiotrio – opgegroeid op het AMBC-asfalt in Staphorst – zelfs op de posities 1, 2 en 3.