Buurtbus Alteveer / Kerkenveld rijdt 28 juli laatste rit

Alteveer / Kerkenveld - Nog anderhalve week, daarna is het definitief over en uit voor de buurtbus Alteveer / Kerkenveld e.o.

Na 38 jaar rijden de vrijwilligers op 28 juli de allerlaatste rit. De buurtbus wordt opgeheven. Er blijkt te weinig belangstelling voor te zijn.

Het bleek de laatste jaren al trekken aan een dood paard. Meerdere keren werd de noodklok geluid. Zonder resultaat. Het aantal reizigers bleef afnemen. ‘Zeker vijf of zes jaar zijn we bezig geweest met het motiveren van mensen om als passagier gebruik te gaan maken van de buurtbus’, vertelt bestuurslid Heleen Oldengarm. Officieel houdt de vervoersdienst 1 augustus op te bestaan. Voor die datum worden de sleutels van de bus al overhandigd aan Connexxion, die eigenaar is van het voertuig.

Gemiddeld trok de buurtbus zo’n 132 passagiers per maand, maar er waren nog veel slechtere maanden bij. ‘Vorige maand hadden we maar 85 passagiers’, weet Oldengarm. De afgelopen twee jaar kwam het totaalaantal reizigers op 1650 uit. Veel te weinig om de buurtbus in de benen te houden, zo oordeelde het bestuur. ‘Mensen zijn veel mobieler geworden de laatste jaren. Ze hebben een elektrische fiets, scooter of auto. Ook scholieren maken nog nauwelijks gebruik van de bus. Het waren hooguit wat mensen die wilden winkelen in Hoogeveen en de buurtbus goedkoper vonden dan het benzine- en parkeergeld voor hun auto.’

‘Onze eigen schuld’

Tijdens de algemene ledenvergadering in april heeft het bestuur al het definitieve besluit genomen. De afgelopen maanden zijn de passagiers ingelicht. Ook zijn flyers opgehangen in de dorpshuizen langs de route. Volgens Oldengarm reageerden de meeste passagiers gelaten. ‘Ze zeiden: ‘jammer, maar het is onze eigen schuld’. Een asielzoekster uit Kerkenveld was wel boos en verdrietig. Zij volgt drie keer per week onderwijs in Hoogeveen en maakte dankbaar gebruik van onze bus.’

Het bestuur heeft de afgelopen tijd diverse gesprekken gevoerd met wethouders Jan ten Kate en Mirjam Pauwels. Ook daarin kwam geen oplossing naar voren. De gemeente De Wolden heeft volgens Oldengarm laten weten dat inwoners die door het opheffen van de buurtbus tegen problemen aanlopen, zich bij de gemeente kunnen melden.
Er zijn op dit moment nog negentien vrijwilligers betrokken bij de buurtbus.

Zij zorgen ervoor dat van maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 18.30 uur de bus zijn vaste ronde, waarbij Kerkenveld, Alteveer, Drogteropslagen en Hoogeveen worden aangedaan, rijdt.

Het raakt Heleen Oldengarm nog steeds dat de buurtbus wordt opgeheven. ‘Als hij eenmaal weg is, komt hij nooit meer terug’, beseft ze. Ze vervolgt: ‘Een tijdperk wordt afgesloten. Maar ik ben ook realistisch. Als er geen behoefte meer is, houdt het op. Je wilt ook niet een hele ochtend of middag rondrijden en dan slechts één passagier vervoeren. Je moet realistisch zijn.

Inmiddels hebben we ons er allemaal bij neergelegd.’ Ze spreekt nog wel haar dank uit in de richting van de passagiers, wiens vertrouwen ze altijd hebben gehad.