Het Portret: Jaiden en Gianni zijn dol op dansen

Hoogeveen - Bijzondere hobby's, iedereen doet wel wat leuks. De Hoogeveensche Courant laat wekelijks iemand met een leuke hobby of bezigheid aan het woord.

Naam: Gianni en Jaiden Blokzijl

Leeftijd: Jaiden is 12 jaar, Gianni 11 jaar

Woonplaats: Hoogeveen

Hobby: Dansen

De twee Hoogeveense broers Gianni en Jaiden zijn beiden dol op dansen. Maar ieder heeft zijn eigen voorkeur. Gianni doet aan stijldansen en aan ballet, Jaiden aan breakdance. Daarnaast turnt Jaiden in de selectiegroep en rijdt actief minibike.

Gianni doet sinds drieënhalf jaar aan stijldansen. Hij danst bij dansschool Van de Stroet in Meppel. Daarnaast zit hij sinds twee jaar met heel veel plezier op ballet bij Juf Cora. De keus om ballet te volgen was voor hem om te werken aan zijn houding in het dansen. Deze is sinds hij balletles heeft, verbeterd. ‘Ik hoop ooit een mooie plaats te behalen op het WK ballroom’, zegt hij ambitieus.

Jaiden volgt sinds twee jaar breakdanceles bij Max Krijthe. Hij traint gemiddeld 10 uur per week bij Scala in Hoogeveen of Meppel. Jaiden maakt onderdeel uit van de crew DedicatedBreakUnit (DBU), samengesteld door Krijthe. DBU traint landelijk en doet actief mee aan wedstrijden door het hele land met mooie resultaten. ‘Ik wil nog meer trainen om nog beter te worden.’

De 11-jarige Jaiden, die op basisschool De Morgenster zit, is een stoere jongen die van stoere dingen houdt. Daar hoort breakdance ook bij, ‘omdat je goede moves kan maken in een battle’, vertelt hij. Gianni, die na de zomer naar de havo gaat, is in dat opzicht wat voorzichtiger en ‘netter’. Gianni: ‘Ik vind het fijn om samen met mijn danspartner Nikkie te dansen. Het is leuk om samen een mooie dans neer te zetten.’

De beide broers dansen ook wel eens samen, vooral thuis. Ze dansen dan op hetzelfde liedje, maar dan allebei in hun eigen stijl. Jaiden dan0st vooral op breakdancemuziek en als de telling klopt in een nummer kan Gianni daarop meedansen. Ze leren soms ook van elkaar en leren elkaar dansen/choreo’s aan.

Op 14 juli dansen de twee broers samen. Gianni staat die dag op het podium met Nikkie, terwijl Jaiden optreedt met DedicatedBreakUnit. Het is hun eerste show waarvoor ze ook samen keihard hebben getraind.

Gianni en Jaiden hebben een broertje, Travis van 8 jaar. Travis heeft kort aan stijldansen gedaan, tot de klasse brons. Hij zit samen met Jaiden in de selectiegroep voor turnen, maar het allerliefste wil hij op fietscross.