Assen maakt tactische blunder van jewelste in ijsbaanstrijd. En welke exploitant durft ‘twee ijsbanen-scenario’ aan?

Assen / Hoogeveen - Als je als Asser wethouder en bouwer van het TT-ijscomplex bij Provinciale Staten (PS) een finaal pleidooi houdt voor vijf miljoen euro subsidie, is het wellicht handig de verhalen even op elkaar af te stemmen.

Dat is voor die cruciale woensdag in het provinciehuis blijkbaar niet gebeurd. De belangrijkste vraag vanuit PS: hoe groot acht Assen de kans dat er voor het einde van dit jaar een voldragen plan ligt voor een ijscomplex op het TT-terrein. Jan Dobben van Iceworld-bouwer VolkerWessels antwoordde: zeventig procent. Blijkbaar tot ongenoegen van de Asser wethouder Albert Smit, die zich later liet ontvallen dat de plannen zich al in een veel verder stadium bevinden.

Balen

‘Ik baal hiervan’, aldus Smit in het Dagblad van het Noorden, ‘We hadden gedacht dat we ons verhaal hoger konden insteken door Dobben te laten inspreken. We zijn echt al veel verder dan hij beweert met die opmerking over zeventig procent kans.’    

Dat deze twee partijen, die toch innig samenwerken en zij aan zij strijden voor kunstijs in de Drentse hoofdstad, woensdag niet op één lijn zaten is een strategische blunder van jewelste. De beslissing in het provinciehuis over de vijf miljoen valt op 12 juli, maar nu is al wel duidelijk dat PS inzet op snelheid. De ijsbaansoap sleept zich al ruim een jaar voort en de ijsbaangebruikers in Drenthe klagen steen en been over het langdurige gebrek aan kunstmatig bevroren water. Het kost ze leden. Dus tempo!  

Kreet

Hoogeveen heeft de financiën rond en kan starten met de bouw. En daarmee de eerdere kreet van Gedeputeerde Henk Jumelet gestalte heeft gegeven. ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.’ En dan mag Jumelet wel in alle toonaarden ontkennen dat hij dit heeft gezegd, dat scenario treedt nu wel in werking en lijkt ook voor PS de doorslag te gaan geven voor het toekennen van de subsidie.

Voor Assen is het echter van groot belang dat Iceworld er alsnog komt, met het oog op de invulling van de Toeristisch Recreatieve Zone (TRZ) op het TT-terrein. Het Factory Outlet Center en Iceworld waren daar immers de beoogde magneten. Niet alleen voor het publiek, maar zeker ook voor andere potentiële investeerders in het gebied.

Onzekere factor

Rond het TT-FOC is het al enige tijd stil. De Asser wethouder Maurice Hoogeveen beloofde dat binnenkort een alternatief plan op tafel komt voor de eerder ingetrokken FOC-opzet, maar de vraag is of PS dit goed gaat keuren. Een onzekere factor dus. Daarom ook, zo redeneert de Asser politiek, moet Iceworld er per se komen. Desnoods met eigen geld, desnoods naast de ijsbaan in Hoogeveen. Anders dondert de hele originele invulling van het TRZ in elkaar.

Maar toen was daar plots de beoogde exploitant van Iceworld, ondernemer Nicky Broos uit Brabant, die vrijdag in Dagblad van het Noorden tevoorschijn kwam. Natuurlijk zegt hij dat het kunstijs in Assen moet komen, want daar valt voor hem geld te verdienen. Twee ijsbanen pal naast elkaar in Drenthe, zo meent Broos, is de doodsteek voor zowel Hoogeveen als Assen, omdat het vissen in elkaars schaatsvijver funest is voor een gezonde exploitatie.

Verdienmodellen

En daarin heeft Broos natuurlijk groot gelijk. Dat is al moeilijk voor één ijsbaan. Vraag dat maar aan Jan Smit, eigenaar van de Bonte Wever in Assen. Als de baan daar goed had gedraaid, had Smit de ijsvloer nooit opgedoekt. Maar toen alle contracten en afspraken waren afgelopen, liet hij direct de sloophamer los op de ijsbaan. Smit is als ondernemer louter geïnteresseerd in verdienmodellen, niet in nostalgische, bodemloze putten.

Hoogeveen heeft donderdag bij monde van burgemeester Karel Loohuis - met de steun vanuit PS in de rug - al laten weten het ijs niet meer los te laten. ‘Wij hebben recht op de ijsbaan. Punt!’ Assen, zo zegt wethouder Albert Smit, gaat eveneens vastberaden door met Iceworld. Dan maar met eigen geld.

Argusogen

Het is echter de vraag voor Assen of het straks dan bijvoorbeeld nog een exploitant heeft. Nicky Broos zal dit proces ongetwijfeld met argusogen volgen. En, gezien zijn mening over twee Drentse ijsbanen op z’n minst nog een keer gaan nadenken over de haalbaarheid van een rendabel Iceworld.

En welke exploitant stapt er dan nog in het Asser avontuur? En als Assen gaat bouwen, is een ijsbaan in Hoogeveen niet al bij voorbaat ten dode opgeschreven?

Tekst: Robbert Willemsen