Asser burgemeester Marco Out vraagt om uitstel subsidie Drentse ijsbaan

Assen – De Asser burgemeester Marco Out van Assen wil dat het besluit over de provinciale subsidie van vijf miljoen euro voor een nieuwe ijsbaan in Drenthe wordt uitgesteld tot in het najaar.

Dat schrijft Out in een brief aan Provinciale Staten (PS). Het College van Gedeputeerde Staten (GS) besloot onlangs het plan voor de ijsbaan van concurrent Hoogeveen goed te keuren. GS gaan met dit advies richting PS, dat zich hier nog over moet buigen en uiteindelijk beslist wie de vijf miljoen euro krijgt.

Hoe dan ook

Het plan voor een ijscomplex van Assen werd in eerste instantie afgekeurd door PS, de Drentse hoofdstad heeft nog geen nieuw, gedetailleerd  initiatief ingediend bij de provincie. Toen bekend werd dat het plan van Hoogeveen goed was gekeurd en zal worden voorgelegd aan PS ter beoordeling, besloot Assen de eigen ijsbaan hoe dan ook te gaan bouwen, ook zonder subsidie van de provincie. Daardoor bestaat de kans dat zowel in Hoogeveen – als PS het subsidiegeld inderdaad toewijst aan die stad – als in Assen gebouwd gaat worden.

Die beslissing omtrent de vijf miljoen euro zou volgende maand vallen, maar Out vraagt nu bij PS om uitstel. De burgemeester wijst erop dat Assen bezig is met een grootschalige ijsformule op het TT-terrein – met onder meer een ijsbaan, ijshockey en een skibaan – en in een groter plaatje het TT-terrein in wil vullen als grote Toeristisch Recreatieve Zone met allerlei voorzieningen.

Bovenregionaal

Out wijst daarbij op de bovenregionale uitstraling voor Drenthe met zo’n zone, waarin veel investeringen worden gedaan op recreatief gebied. ‘Door die integrale projectbenadering wordt het totaalplan voorzien van een duurzame exploitatie.’

De bouwer van Iceworld in Assen, VolkerWessels, heeft daarbij aangegeven in het najaar overeenkomsten te kunnen overleggen met betrokken partijen omtrent de financiering van de bouw en de exploitatie van het ijscomplex. En Out wil dus graag dat PS tot die tijd wacht met de beslissing omtrent de subsidie.