'Wat ik heb met aardbeien? Wie heeft er nou niks met aardbeien?

Alteveer - De eerste files tussen Alteveer en Kerkenveld ontstaan deze week alweer bij de aardbeienkraam van Van der Vinne Zachtfruit aan de Hendrikus Zomerweg.

Ongeveer 140 volle kisten met aardbeien plukt teler Erik van der Vinne (37) uit Assen dagelijks, een deel daarvan staat langs de weg. Als zoete broodjes vliegen ze daar over de toonbank.

Wie tussen de kassen staat kan flatgebouw De Arend in Hoogeveen zien liggen. Zwaluwen vliegen over het land en de zon gloeit op de bol van Erik en de twee werknemers, die in de kwekerij aan het werk zijn. Een blinde vlek, vond Erik het gebied rondom Hoogeveen. Geen aardbeienteler te bekennen, dus greep hij vijf jaar geleden zijn kans. 'Ik woon in Assen, maar Alteveer is een halfuurtje rijden. Dat is te doen. Waarschijnlijk ga ik binnenkort wel verhuizen naar Hoogeveen.'

Erik laat de kassen zien. 'Ik teel drie rassen; de Harmonie, de Murano en de Furore. Lekkere, stevige en zoete aardbeien. Daar zoek ik ze ook op uit. Mensen moeten wanneer ze een hap nemen denken; heerlijk, sappig en stevig. Met de Harmonie ben ik net begonnen. Ik wilde nog een ander ras proberen. Dat is spannend, maar de gok moet je nemen. Hoe de Harmonie smaakt? Dat moet je zo zelf maar proeven. Een deel is al rijp en is al geplukt.'

Bewuste keus

Erik gaat zijn vierde seizoen in. 'Aardbeien telen was een bewuste keus. Ik heb de middelbare landbouwschool gedaan en werkte daarna bij een aardbeienteler in Hooghalen. Ik was daar in vaste dienst. Ze hadden er veel fruit: kruisbessen, frambozen, rode bessen en natuurlijk aardbeien. Ik ben me toen gaan verdiepen, wist dat er geen andere teler in de buurt zat en ben met mijn neef gaan praten die op dit terrein woont. Hij is zelf varkenshouder en het land achter de boerderij kon ik verbouwen. Alle faciliteiten waren al aanwezig, vooral het water is erg belangrijk. Het verbouwen heeft even geduurd, maar ik ben blij dat ik deze stap heb genomen. Het terrein is veilig, ik weet zeker dat ik de planten 's nachts met een gerust hart alleen kan laten. Wat ik met aardbeien heb? Ik kan beter vragen: wie heeft er nou niet iets met aardbeien. Ze zijn zo heerlijk. Ik neem niet vaak wat mee naar huis voor mezelf, ik eet ze hier al, maar zoals vanavond ga ik naar vrienden en dan neem ik zeker weten een bakje mee', zegt Erik.

'Ik heb nu 28.000 planten, maar zou er graag nog 20.000 bij willen hebben. Met wat ik nu verbouw kan ik net rondkomen. Het mogen er van mij nog wel wat meer zijn. Vandaar ook dat ik erover nadenk om frambozen te gaan verbouwen. Daar is hier ook markt voor. En ik heet niet voor niks Van der Vinne Zachtfruit. Dat is allemaal gedaan met het oog op de toekomst. Ik wist dat er nog meer fruitsoorten bij zouden komen.'

15 werknemers

Uitbreiding betekent ook meer mensen in dienst nemen. 'Tijdens de pieken lopen hier al 15 werknemers rond. Voornamelijk studenten die plukken. Het is een leuke bijverdienste. Mijn familie helpt ook vaak mee, zoals mijn twee zussen. We hebben alle drie in de fruitindustrie gewerkt en zij kunnen razendsnel plukken. Ze moeten even een paar bakjes inkomen, maar daarna gaan ze als een speer.' Dit jaar zijn de eerste planten geplant op 18 maart. 'Begin februari heb ik al voorbereidingen getroffen. Er komt best veel bij kijken. Alles komt heel precies. Ik haal dan ook ongeveer 1 kilo aardbeien van 1 plant.'

Erik zet de aardbeien aan de weg, maar levert ook aan een aantal bakkers uit de omgeving, Bakken met Plaizier in Hoogeveen en De Soete Suickerbol in Noordscheschut, en ook in twee Spar-winkels is het fruit uit Alteveer te koop. Ook de groenteboer in Beilen en in Hof van Saksen zijn de aardbeien van Erik te vinden. Wat overblijft gaat naar de groothandel.
Dat de aardbeien geliefd zijn, heeft de teler vorig jaar verscheidene keren gemerkt. 'Ik hoor veel positieve verhalen. Dat is mooi, want daar doe je het natuurlijk ook wel voor. Ik heb zelfs gehad dat mensen het terrein op kwamen omdat ze boos waren dat er geen fruit meer te krijgen was aan de weg. We waren vorig jaar op tijd klaar met het seizoen en hadden ze gewoon niet meer. Ik vind het leuk dat mensen dat doen. Dan valt je product goed in de smaak.'