Verzetsmuseum Nieuwlande krijgt steun

Nieuwlande - Het plan om een verzetsmuseum te vestigen in de gereformeerde kerk van Nieuwlande komt behoorlijk op stoom.

De stichting Verzetsmuseum Nieuwlande in oprichting heeft veel steunbetuigingen gekregen, het kan de collectie van Jo Schonewille in bruikleen krijgen en er is een anonieme geldschieter opgestaan, die een bod op de kerk wil doen.

Hoopvol gestemd

De kerk in Nieuwlande wordt verkocht. Op dinsdag 16 mei kunnen belangstellenden een bod doen op het gebouw. Een groep inwoners van Nieuwlande is opgestaan om de kerk als verzetsmuseum te behouden voor het dorp. Anderhalve week voor de bieding zijn zij hoopvol gestemd. 'Uit de vele positieve reacties vanuit het dorp en ver daarbuiten blijkt dat het behoud van het kerkgebouw als verzetsmonument sterk onder de bevolking leeft', aldus Jan van der Sleen van de stichting Verzetsmuseum Nieuwlande in oprichting. Deze stichting heeft al steunbetuigingen gekregen van de Israëlische ambassade in Den Haag, de familie Post en Max Leons, die tijdens de  Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat in Nieuwlande. Burgemeester Karel Loohuis sprak gisteren tijdens de Dodenherdenking in Nieuwlande. Hij was in zijn toespraak positief over de pogingen om een verzetsmuseum in het kerkgebouw onder te brengen. Van der Sleen verwacht dat de gemeenteraad van Hoogeveen het initiatief ook zal omarmen.

Druk met invulling

Inmiddels is de stichting druk bezig met de invulling van het museum. Zo wil de familie Schonewille de collectie van het voormalige museum van Jo Schonewille, Nieuwlande een dorp dat zweeg, in bruikleen geven aan het toekomstige verzetsmuseum.
De stichting heeft daarnaast contact met iemand die overweegt om in het belang van het dorp een bod op de kerk te doen. Het is dan de bedoeling om het kerkgebouw open te stellen voor begrafenissen en trouwerijen en tegelijkertijd ruimte te bieden aan het museum. 'Wij hopen dat dit initiatief wat wordt', aldus Van der Sleen. 'Maar we zijn ook bezig met een ander spoor wanneer dit niks wordt. De kerk moet behouden blijven voor het dorp.'