Leerlingen Alfa-college leren gehandicapten beter begrijpen

Hoogeveen - Leerlingen van het Alfa-college van de richtingen horeca en verzorging hebben afgelopen maanden in samenwerking met leden van het Gehandicaptenplatform Hoogeveen een speciaal project gevolgd.

Tijdens de opdrachten werd gekeken naar de toegankelijkheid in de horeca voor burgers met een beperking in brede zin.
Het platform gaf een gastles waarin de leerlingen in de praktijk ervoeren hoe het bijvoorbeeld is om als blinde of slechtziende koffie of thee in te schenken en een gebakje te eten.

Ervaringsdeskundigen

'Allerlei zaken werden besproken en geoefend. Het werd door de leerlingen als heel leerzaam ervaren', vertelt voorzitter Ida Vos van het Gehandicaptenplatform. 'Als proef op de som hebben de leerlingen een lunch klaargemaakt. Met zestien mensen hebben we er gegeten alsof we in een restaurant zaten. We hebben hiervoor medewerking gehad van 'ervaringsdeskundigen' uit Hoogeveen. De sfeer was ontspannen en gezellig en de aanwezigen lieten zich de lunch goed smaken. Over en weer werden vragen gesteld en opmerkingen gemaakt. Het was een goede manier om bewustwording te kweken bij zowel de leerlingen als ook bij de aanwezigen. Ieder mens is anders en heeft zijn of haar manier om aan te geven of hulp nodig is. En ook welke hulp gewenst wordt is verschillend. Zo is het niet de bedoeling aan iemand te gaan sjorren, maar kun je beter iemand eerst vragen of hij of zij hulp wil.'

Grote groep

Het is ook heel goed om te bedenken dat gemiddeld 15 procent van de mensen een beperking heeft, vindt Vos. 'Op de 55000 Hoogeveners zijn dat er nogal wat. Die zijn dan ook onderdeel van een gezin of een familie en hebben vrienden en vriendinnen. Voor zowel de horeca als de winkeliers is het van belang om rekening te houden met deze klanten. In ieder geval zullen deze leerlingen het in hun werk straks prima doen. Wij als platform kijken terug op een hele leuke tijd en ook de leerlingen zijn erg enthousiast over de invulling van hun project. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.