Commentaar: Jeroen Bottema
Door Jeroen Bottema

IJsbaankwestie

Hij liegt, werd er woensdag in de wandelgangen van het debat over de ijsbaankwestie gezegd over Henk Jumelet.

Had de gedeputeerde nu wel of niet bedoeld dat diegene die het eerst met een sluitend plan kwam dat ook mag uitvoeren. Of er echt onwaarheden zijn gesproken is moeilijk vast te stellen. Bovendien is het niet interessant.

Heel duidelijk wat de bedoeling was

Het is heel duidelijk wat er vorige week werd bedoeld. Tijdens de persconferentie bleef Jumelet hameren op het feit dat het plan dat als eerste werd ingediend als eerste in behandeling werd genomen en dat Provinciale Staten over de uiteindelijke toekenning van de subsidie gaan. Daarna vertelde Jumelet dat degene die als tweede met een plan kwam gewoon pech had. Het is dus terecht dat Hoogeveen dacht dat het kat in het bakje was. Assen is teleurgesteld. Natuurlijk pleit burgemeester Marco Out voor een ‘zorgvuldige’ procedure waarvoor meer tijd wordt gebruikt. Assen is gewoon nog niet klaar. Waar Hoogeveen vorige week zes uur nodig had om een raadsvergadering uit te schrijven, heeft Assen minstens zes weken nodig, als het niet meer is.

Soap duurt al twee jaar

De ijsbaankwestie sleept nu al twee jaar. Het is tijd om een punt achter het dossier te zetten. De provincie zat duidelijk in haar maag met de ijsbaankwestie. Tot vorige week lagen er geen (financieel) dichtgetimmerde plannen op tafel. Gedeputeerde Staten hebben geen keuze tussen Assen en Hoogeveen willen maken en hoopten met hun opstelling dat de kwestie vanzelf zou verdwijnen.

Stoutste dromen

In hun stoutste dromen had het college niet gedacht dat Hoogeveen dezelfde dag nog in actie kwam. Jumelet was uiterst verbaasd toen hij tijdens de persconferentie hoorde dat de gemeenteraad van Hoogeveen diezelfde avond nog bij elkaar kwam. Gedane zaken nemen geen keer. Hoogeveen had als eerste de zaken op orde en moet dus de provinciale subsidie van 5 miljoen euro krijgen. Dat is zo duidelijk als wat.