Commentaar: Jeroen Bottema
Door Jeroen Bottema

IJsbaanmiljoenen

De strijd is gestreden. Hoogeveen heeft aan de eisen van de provincie voor een ijsbaan voldaan en moet nu de 5 miljoen euro subsidie van de provincie krijgen. Voor verliezer Assen zijn de druiven zuur.

Daar wordt nu geklaagd over de snelheid waarmee in Hoogeveen is gehandeld. Klagen mag natuurlijk, maar Assen had net zoals Hoogeveen de mogelijkheid om haar raad op korte termijn bij elkaar te roepen, maar heeft dit gewoon niet gedaan.

Maandenlang zat er geen schot in de zaak

Toch kunnen er grote vraagtekens bij de gang van zaken van vrijdag worden gezet. Maandenlang leek er nauwelijks schot in de zaak te zitten, maar vrijdag kon alles binnen een dag geregeld worden. De provincie zette de zaak in gang met haar non-keuze. De subsidieverzoeken van Assen en Hoogeveen voldeden niet aan de eisen. Er zaten grote gaten in de financiering van de plannen. De provincie durfde geen streep door het ijsbaandossier te zetten en kaatste de bal terug naar de plannenmakers in de hoop dat het probleem vanzelf zou verdwijnen. Maar wie de bal kaatst kan hem terug verwachten.

Hoogeveen trof doel

Hoogeveen schoot de bal vrijdagavond feilloos in. Een ijsbaan kan de attractie worden waarop Hoogeveen al zo lang wacht, een echte publiekstrekker. Ondanks de verwachting van gedeputeerde Henk Jumelet dat er geen wedloop tussen Hoogeveen en Assen zou komen voor de ijsbaanmiljoenen van de provincie, is dit precies wat er gebeurde door te stellen dat het ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’-principe geldt. Hoogeveen durfde het vrijdagavond al aan om de miljoenengarantie af te geven. De woorden die burgemeester Karel Loohuis in zijn nieuwjaarsreceptie sprak dat Hoogeveen de middelmaat moet verlaten, werden vrijdagavond meerdere keren aangehaald. Met het besluit wordt daadkracht en ook durf getoond. Maar bij deze daadkracht en durf kunnen ook vraagtekens gezet worden.

Gemeente wilde geen cent bijdragen aan plan

Jarenlang werd beweerd dat de gemeente geen cent aan het plan zou bijdragen. Met een pennenstreek is dat vrijdagavond veranderd. Hoogeveen loopt nu een miljoenenrisico. Het chagrijn van de PvdA is goed voorstelbaar. Jarenlang kon er bijna niks in Hoogeveen. De situatie van de scholen in Wolfsbos is daar een goed voorbeeld van. Nu stort de gemeente zich halsoverkop in een financieel avontuur waarvan de uitkomst ongewis is. Alle mooie woorden ten spijt zijn er in Nederland weinig ijsbanen die rendabel zijn. Aan de plannenmakers in Hoogeveen nu de taak om het tegendeel te bewijzen. Met het enthousiasme en energie die ze de afgelopen periode hebben laten zien, kan het absoluut goed komen.