Commentaar: Jeroen Bottema
Door Jeroen Bottema

Eigentijdse Otten

Binnen de Hoogeveense politiek voltrekt zich komende week een opmerkelijke wissel. Morgen neemt Anno Wietze Hiemstra na zeven jaar afscheid als wethouder en volgende week maandag wordt Bert Otten benoemd als zijn opvolger.

Een ding is zeker: Otten wacht een moeilijke taak om Hiemstra op te volgen. Hiemstra was een gelauwerd wethouder met een dossierkennis die ongeëvenaard is. Ooit liet Hiemstra zich ontvallen als ‘hobby’ begrotingen van andere gemeenten uit te pluizen.

Lastige zoektocht

Toen bekend werd dat Hiemstra het Hoogeveense college ging verlaten om waarnemend burgemeester in Appingedam te worden, was meteen duidelijk dat het een lastige zoektocht naar een opvolger zou worden. Dat het CDA met Otten op de proppen kwam, was een verrassing. De wethouder Financiën heeft straks geen financiële achtergrond, want zoals het persbericht het zo mooi formuleerde is Otten praktiserend melkveehouder. Otten zal zijn tijd moeten verdelen tussen zijn nieuwe functie als wethouder en zijn boerderij. Nu is de keuze van Otten natuurlijk geen slechte.

Moderne boer

De moderne boer moet ook verstand hebben van wet- en regelgeving en het financiële reilen en zeilen van een bedrijf. Bovendien is Otten gepokt en gemazeld in de Hoogeveense politiek. Otten zit al lang in de gemeenteraad en is de laatste drie jaar fractievoorzitter van het CDA. Daarnaast heeft Otten een heel eigen stijl. Zijn bijdragen worden regelmatig gelardeerd met geestige kwinkslagen. De quote ‘blijf gewoon jezelf’ zal menig toehoorder van de raad bekend in de oren klinken. Juist deze quote zal Otten zich de komende periode goed in de oren moeten knopen. Een tweede Hiemstra zal hij nooit worden, maar dat hoeft ook niet. Een eigentijdse Otten kan ook succesvol worden als wethouder.