Het Portret: ‘Mijn mooiste prestatie is het NK op de halve marathon’

Hoogeveen - Bijzondere hobby's, iedereen doet wel wat leuks. De Hoogeveensche Courant laat wekelijks iemand met een leuke hobby of bezigheid aan het woord.

Naam: Lamko Hulzebos

Leeftijd: 50 jaar

Woonplaats: Zuidwolde

Beroep: Runnersworld-ondernemer en productieleider bij Attero

Hobby: Hardlopen en het organiseren van hardloopwedstrijden

‘Het mooie van hardlopen is dat je het kunt doen wanneer en vooral waar je maar wilt. Als hardloper haal je ook altijd net iets extra’s uit je vakanties en of weekendjes weg. Je komt al hardlopend op plaatsen waar je met de auto nooit zult komen. Verder is hardlopen de sport bij uitstek om wat vetmassa te verliezen.

Op 15-jarige leeftijd ben ik met hardlopen begonnen, geïnspireerd door de prestaties van Gerard Nijboer, die Europees kampioen werd en tweede bij de Olympische Spelen. Daarnaast wilde ik wat gewicht verliezen om bij het judoën net in een lichtere klasse uit te kunnen komen. Hierdoor kwam ik erachter dat lopen eigenlijk best leuk was om te doen.

Vanaf 17 november 2016 train ik iedere dag. Sinds die tijd varieert de training van minimaal 2 kilometer tot duurlopen van 37 kilometer. Ik varieer veel: denk aan interval-, fartlek- en duurlooptraingen in verschillende tempo’s en op verschillende ondergronden.

Mijn mooiste prestatie was dat ik vorig weekend Nederlands kampioen ben geworden op de halve marathon. Hier heb ik maanden naar toegewerkt en als het dan lukt is dat super gaaf. Daarnaast was het zilver tijdens het Europees Kampioenschap op de marathon in Lublijana ook speciaal. In totaal heb ik inmiddels zestien NK/EK-medailles gewonnen. Mijn beste prestaties zijn mijn PR’s op de marathon van 2:27:17 en op de halve marathon 1:08:54. Een andere prestatie waar ik met heel veel plezier en voldoening op terugkijk is dat ik op 41-jarige leeftijd de Cascaderun heb gewonnen in een tijd van 25:57. Daarnaast ben ik de enige die ooit de Cascederun en zijn voorganger de Cascadeloop heb gewonnen.

De Cascaderun straalt uit dat hardlopen genieten is. De zondag ervoor loop ik nog de marathon van Rome. De Cascaderun is voor mij dus geen doel op zich dit jaar, maar ik ga zeker weer mijn best doen. Een tijd in de 27 minuten verwacht ik nog wel te kunnen lopen en mocht dat niet lukken dan is er geen man overboord. De after party zal er voor mij dan absoluut niet minder gezellig door worden. Allemaal tot 9 april bij de Cascaderun.’