Politieke Straatpraat: Een terugblik

Hoogeveen - Het is zo ver, vandaag zijn dé Tweede Kamerverkiezingen. Naar aanloop van deze verkiezingen is Milou afgelopen maand de straat opgegaan en heeft 24 Hoogeveners gevraagd naar hun mening over de politiek.

Er werden vragen gesteld als: Ga je stemmen? Wat vind je van de huidige samenleving? Wat hoop je dat er gaat veranderen? En hoewel iedereen een ander antwoord had, kan er wel geconcludeerd worden dat veel Hoogeveners het over een aantal punten grondig eens zijn. 

De zorg

Zorgen om de zorg, een punt dat vaak werd aangehaald in de Politieke Straatpraat video's. Een aantal Hoogeveners zijn van mening dat er te veel bezuinigd wordt op de zorg en dat dat een kwade zaak is. Zij hopen dan ook dat hier, na de Tweede Kamerverkiezingen, verandering in gaat komen. Zo zei Sarah: 'Ik werk zelf in de zorg, op de revalidatie en ik merk dat er steeds minder aandacht is voor patiënten. Je kan tegenwoordig niet meer zo snel een praatje maken met de patiënten en je kan niet meer even een extra rondje lopen over de afdeling. Daarom hoop ik dat er meer geld gaat naar de zorg, zodat er meer personeel over de vloer loopt en dat het herstel van de mensen sneller gaat.' Ook Hilke maakt zich zorgen. Als er bezuinigd wordt op de zorg betekent dat namelijk dat zij volledig afhankelijk wordt van haar ouders. Volgens Maurice mag het hele zorgstelsel zelfs op de schop, omdat hij vindt dat het alleen maar draait om commercie. 

Vertrouwen

Het vertrouwen in de politiek is ook iets dat vaak voorbij kwam in de Politieke Straatpraat video's. Zowel ouderen als jongeren vertelden dat zij het vertrouwen in de politiek -voor een groot deel- hebben verloren. Zo zei Bram: 'De politiek is één grote poppenkast, want ze zeggen dat ze dingen gaan doen maar vervolgens doen ze dit niet.' Een andere man vertelde dat hij teleurgesteld is in de politiek: 'omdat ze niet meer doen wat ze beloven.' Zijn vrouw voegde er nog aan toe, dat zij het idee heeft dat de politiek geen idee heeft wat er nou precies speelt onder de mensen. Toch waren er veel Hoogeveners die ondanks het wantrouwen toch gaan stemmen. Jaap zei bijvoorbeeld: 'Ik hoop oprecht dat partijen, die datgene zeggen wat ze willen gaan doen, ook uitvoeren. Doe wat je zegt en kom na wat je hebt gezegd.' 

'We hebben het best wel goed met elkaar' 

Ondanks de zorgen die werden geuit, vertelde de 87-jarige Piet dat we het helemaal niet zo slecht hebben met elkaar. Ondanks de knelpunten, die er altijd zullen zijn, vindt hij dat Nederland het best goed voor elkaar heeft. 'We mogen onze kritiek uiten', vertelt hij. Iets dat in veel landen niet eens vanzelfsprekend is. En doordat we vrij zijn om onze kritiek te mogen uiten, zijn de Politieke Straatpraat video's mogelijk gemaakt!

Benieuwd wie er allemaal voorbij zijn gekomen in de Politieke Straatpraat video's en hoe Milou naar de stembus ging? Bekijk dan gauw de laatste Politieke Straatpraat!