Heel Hoogeveen Bakt: ‘Blijf proeven en plezier maken’

Hoogeveen - Nog een paar weken en het is zover: Heel Hoogeveen Bakt. Op zaterdag 25 maart kan iedereen losgaan in de keuken en de heerlijkste creaties op de tafel in De Tamboerpassage zetten.

De Hoogeveensche Courant laat elke week voorafgaand aan het evenement iemand aan het woord over Heel Hoogeveen Bakt. Deze week Annet Plaizier van Bakken met Plaizier, evenals vorig jaar een van de juryleden van Heel Hoogeveen Bakt.

‘Wat gaat een jaar toch snel, nu staan we alweer klaar voor de tweede editie van Heel Hoogeveen Bakt en we hebben er zin in’, vertelt Annet. ‘Het razend populaire programma  Heel Holland bakt, met presentator André van Duin, heeft Nederland massaal aan het bakken gekregen en ook laten zien wat voor een mooi vak wij hebben.’

Mooie waardering voor het vak

De strijd, de uitdaging, de moeite en het resultaat laten volgens Annet in het tv-programma zien dat er veel bij komt kijken voordat je jezelf bakker kunt noemen. ‘Een mooie waardering voor het vak. En wees eerlijk: brood en gebak van de bakker smaken ook net iets lekkerder. Een opmerking zoals: ‘Mijn kinderen zijn verwend, want ze willen alleen maar brood van de bakker’, beantwoord ik met: ‘Hoezo verwend, als jij je kindje borstvoeding geeft, dan zeg je toch ook niet oh,oh wat verwen ik hem toch.’

De inzendingen van vorig jaar waren van hoog niveau, vindt Annet. ‘Ik ga ervan uit dat het dit jaar ook het geval zal zijn, want er schuilt veel creativiteit onder de Hoogeveense bevolking.’ De jury gaat volgens haar weer letten op de volgende punten: uiterlijk, smaak, receptuur en hanteerbaarheid. Overigens is er dit jaar een extra prijs voor de creativiteit. ‘Vorig jaar waren er zulke mooie taarten gemaakt, maar vielen diverse niet in de prijzen omdat ze het aflegden qua smaak. Daarom is nu besloten om een extra prijs uit te geven voor puur het uiterlijk. De hoofdprijs blijft voor de taart die er lekker uitziet, maar bovenal verrukkelijk smaakt.’

Prachtig evenement

Annet zegt uit te kijken naar de samenwerking met de andere bakkers. ‘Vorig jaar hebben we in samenwerking met de ondernemers van de Tamboerpassage een prachtig evenement neergezet. We gaan met z’n allen voor de herhaling. Geweldig vind ik ook dat het Alfa-college met de afdeling brood en banket eveneens mee gaat doen en bij deze roep ik de studenten op om mee te dingen naar de hoofdprijs.’

Wat nodig is om in de top 10 terecht te komen? Het advies van Annet luidt: ‘Werk met een origineel recept en ga niet voor de kant-en-klaar versie. Gebruik grondstoffen waar je de werking van kent en beheerst. Een dun laagje marsepein is vaak lekkerder dan een dikke laag rolfondant. Vanillecrème smaakt intenser als je vanille gebruikt in plaats van vanille-extract, et cetera. En blijf proeven en plezier maken.’

De eerste aanmeldingen komen binnen, maar er passen nog meer taarten op 25 maart op de tafel in de Tamboerpassage. Aanmelden voor de wedstrijd Heel Hoogeveen Bakt kan voor 20 maart via detamboerpassage@gmail.com. Deelnemers mogen per persoon een taart inleveren. Mensen die hun ‘bakproducten’ willen verkopen in een kraam kunnen zich ook via bovenstaand e-mailadres aanmelden.