Het Portret: ‘Het voelt als een grote vriendengroep'

Hoogeveen - Bijzondere hobby's, iedereen doet wel wat leuks. De Hoogeveensche Courant laat wekelijks iemand met een leuke hobby of bezigheid aan het woord.

Naam: Daphne van Leeuwen
Leeftijd: 14 jaar
Woonplaats: Alteveer
School: Roelof van Echten College
Hobby’s: Schietsport, tekenen en lezen.

‘Mijn vader is zwartkruitschutter en we gaan met het hele gezin een paar keer per jaar naar speciale westernweekenden. Tijdens een van deze weekenden kan de jeugd schieten met luchtgeweren. Hier heb ik ook aan meegedaan en vond dit zo leuk dat ik eigenlijk zelf wel lid wilde worden van een schietvereniging. Dat kon in Hoogeveen en zodoende ben ik gaan schieten. Dat was in oktober 2015. Het leuke aan schieten is dat het een sport is die je alleen doet, terwijl je wel lid bent van een vereniging. Je richt je wapen op een schietschijf en moet proberen een zo hoog mogelijke score te behalen. Ik kan me ook helemaal afsluiten van de buitenwereld en me concentreren op de schietschijf. Ook is het leuk om te zien dat je iedere keer weer iets beter bent geworden en je je persoonlijke record kunt verbeteren. Ik train iedere dinsdagavond bij de vereniging. Ik doe dan eerst een paar proefschoten en ga dan een serie schieten van 40 schoten. Deze serie telt dan mee voor de interne competitie.
Op 21 mei 2016 heb ik meegedaan aan de landelijke finaledag voor junioren in Belfeld. Daar ben ik tweede geworden. Op 25 juni 2016 heb ik deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap op Papendal in Arnhem. Daar ben ik in mijn discipline vijfde van Nederland geworden. Momenteel sta ik in de KNSA (Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie) ranglijst op de derde plek in de categorie Junioren B Dames.

Ik zou heel graag een keer Nederlands kampioen willen worden en daarna misschien een keer Europees kampioen. Het is, wat veel mensen verkeerd denken, géén gevaarlijke sport. Als je goed met het wapen omgaat is het één van de mooiste sporten om te doen. Het is niet het wapen dat gevaarlijk is, maar de schutter die het wapen hanteert kan er gevaarlijk mee omgaan. In principe kan je niemand raken. We staan allemaal naast elkaar en je moet je wapen naar voren richten. Daar hangt dan op 10 meter afstand de schietschijf waar je op moet richten.

Iedereen zou kennis moeten maken met deze sport. Het is een sport die je alleen, en toch binnen een vereniging kunt beoefenen. Je moet je goed kunnen concentreren op je doel om zo een mooie score neer te zetten. Er zijn ook mensen die je begeleiden en je hoeft niet gelijk een eigen wapen en toebehoren aan te schaffen. Bij de wedstrijden kom je vaak dezelfde mensen tegen en dat maakt het gezellig. Het voelt voor mij als een grote vriendengroep.’