Vuurwerkgooiers uit Elim aangehouden

Elim - De politie heeft in de afgelopen weken in totaal elf verdachten aangehouden voor het bekogelen van hulpverleners met vuurwerk tijdens de jaarwisseling in Elim. Het gaat om inwoners van het dorp in de leeftijd van 15 tot 30 jaar.

Tijdens de jaarwisseling moest in Elim de Mobiele Eenheid (ME) worden ingezet om op de Dorpsstraat de brandweer in de gelegenheid te stellen een brand te blussen.

Melding kwam kort na 1 uur binnen

Bij de hulpverleningsdiensten kwam kort na 1 uur ’s nachts een melding binnen van een brandende bouwkeet in de Dorpsstraat in Elim. Toen de brandweer de brand wilden blussen, werden brandweer en politie door een groep jongeren bekogeld met vuurwerk. Daarna is besloten om ME in te zetten. Die heeft ruimte kunnen creëren, waarna de brandweer het vuur kon blussen. Vervolgens is opnieuw met zwaar vuurwerk naar politie en brandweer gegooid. Hierop zijn twee personen aangehouden, een 20-jarige man en een 16-jarige jongen uit Elim.

Uitgebreid rechercheonderzoek

Op basis van rechercheonderzoek, de informatiepositie van de buurtagent en de verklaringen van getuigen en verdachten verkreeg de politie informatie die uiteindelijk voldoende was voor de andere negen aanhoudingen. De verdachten zijn aangehouden voor poging zware mishandeling, groepsgewijs geweld plegen, opruiing en bezit van een vuurwerkpistool. Uit de verklaringen is naar voren gekomen dat de jeugd niet wilde dat de brandweer het illegale vuur zou blussen. Dat was voor hen aanleiding om zich groepsgewijs tegen de brandweer en later tegen de politie te keren. De verdachten zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op. 

Geweld tegen politie en hulpverleners

De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel. Politiebeambten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd. Dit geldt voor iedereen die bij de politie werkt, maar ook voor anderen met een publieke taak, zoals de brandweer. Het schieten met vuurwerk en het gooien met flessen en stenen heeft bij de hulpverleners een gevoel van onveiligheid te weeg gebracht. Het incident tijdens de jaarwisseling was dan ook voldoende aanleiding voor vervolgonderzoek.