Frisgroen
Door Ingeborg Swart

Molshopen overal

Het voorjaar komt er alweer aan, en wat is er nou fijner dan lekker in het zonnetje op het gras liggen? Of in een tuinstoel zitten met uitzicht op je mooie gazon. Of, in mijn geval meestal, op een voerton of hek in het weiland bij de paarden.

Maar wat als er ineens allemaal grote molshopen in je nette grasveldje verschijnen? Bij ons in het weiland bijvoorbeeld beginnen ze zich nu toch in flinke aantallen te verzamelen. Dan is de vraag, weghalen, klemmen zetten of negeren? En waarom komen ze op bepaalde plekken wel naar boven, en op andere niet?

Die laatste vraag is relatief simpel te beantwoorden. Over het algemaal bepalen de eigenschappen van de grond  waar molshopen verschijnen. Je kunt je vast voorstellen dat een mol zijn voorkeuren heeft wat betreft aarde om in te graven en wonen. Zo hebben mollen liever grond die wat losser is, in plaats van een compacte bodem. Dat kun je in het weiland bijvoorbeeld zien doordat op de plek waar de paarden meestal lopen, en de grond dus flink is aangestampt, eigenlijk geen molshopen zijn, en in een ander stuk dat puur voor nood wordt gebruikt enorme aantallen zwarte bulten zijn verschenen.
Daarnaast kiest een mol liever voor wat drogere grond, maar niet té droog. Hij moet wel lekker kunnen graven zonder te verdrinken en bergen zware modder te moeten verslepen, maar er moeten ook nog genoeg wormen in de aarde zitten.

Maar ja, dan heb je zo’n leuke mol in je tuin en komen er ineens allemaal molshopen naar boven. Wat doe je dan? Het gebruiken van mollenklemmen is, naast dieronvriendelijk, meestal niet zo effectief. Mollen verdedigen hun eigen territorium, waardoor er altijd hooguit een paar in een bepaald gebied zitten. Haal je die ene mol weg, dan zal zijn woongebied snel worden ingenomen door een ander. Het was ten slotte een aantrekkelijke omgeving voor de eerste mol, en zal dat blijven voor zijn opvolgers. Wat je wel kunt doen is de geur van de bloem van de keizerskroon in en om de molshoop verspreiden. Voor ons ruikt het niet zo lekker, maar de mol zal de geur aanzien voor die van een vos en de bron van het “gevaar” voortaan vermijden. Een andere oplossing is om potten of flessen in de molshopen in te graven. Als de wind langs de openingen daarvan blaast, verspreidt een geluid en trilling zich door de gangen. Omdat de mol enorm gevoelige oren heeft, zal hij proberen het ongemak te verminderen en hopelijk het gebied verlaten.