Tamboerpassage krijgt andere invulling

Hoogeveen - De Tamboerpassage gaat danig op de kop. De gemeente wil dit deel van het centrum herontwikkelen. De winkels moeten plaats gaan maken voor woningbouw, zo blijkt uit de ontwikkelingsvisie voor het stadscentrum.

Wethouder Anno Wietze Hiemstra: 'De Tamboerpassage is van oudsher het meest zwakke gedeelte van het centrum. Daarom willen we het herontwikkelen naar woningbouw.' Het idee is de winkels te verplaatsen naar het winkelgebied, zodat het centrum krachtiger wordt gemaakt. In totaal staat momenteel 9400 m2 leeg in het centrum van Hoogeveen.
In de Tamboerpassage zijn 28 ondernemers gevestigd, die allen op zoek moeten naar een andere locatie. Hiemstra zegt te beseffen dat dat her en der emoties zal oproepen. 'Sommigen zullen het er niet mee eens zijn, anderen zullen het begrijpen. Wij gaan met hen het gesprek daarover aan.'
Het nieuwe kerngebied dat de gemeente wil realiseren, wordt opnieuw bestraat en groener gemaakt.

Veel veranderd

Ruim acht jaar geleden presenteerde Hoogeveen een ontwikkelingsvisie voor het stadscentrum. In de retailwereld is er na 2008 veel veranderd. De consument komt niet meer puur naar een centrum om te winkelen, de consument wil meer: beleving en vermaak. Neem daarbij de omzetdaling voor ondernemers mede als gevolg van de wereldwijde crisis, de toename van het online winkelen, het veranderd winkelgedrag van de consument en de toename van leegstaande panden in het centrum en je komt al snel tot de conclusie dat de ontwikkelingsvisie uit 2008 op een aantal onderdelen vernieuwd moest worden. Samen met betrokkenen in het stadscentrum zijn de veranderingen de afgelopen tijd in kaart gebracht. Het resultaat hiervan is dinsdag gepresenteerde geactualiseerde ontwikkelingsvisie voor het stadscentrum van Hoogeveen.

12 miljoen euro

Het totale project kost 12 miljoen euro. Hoogeveen ontvangt in ieder geval 2 miljoen euro uit het onlangs in het leven geroepen Binnenstadfonds van de provincie Drenthe.
De gemeenteraad beslist komend voorjaar of alle plannen doorgaan.