Het Portret: 'Techniek maakt de motoren alleen maar beter’

Hoogeveen - Bijzondere hobby's, iedereen doet wel wat leuks. De Hoogeveensche Courant laat wekelijks iemand met een leuke hobby of bezigheid aan het woord.

Naam: Jeff Lanting

Woonplaats: Hoogeveen

Beroep: mede-eigenaar/directeur Lanting reizen

Hobby: motorcross

‘Mijn hobby is motorcross. Mijn vader crosste vroeger ook en mijn opa was ook een motorliefhebber dus ik denk dat het in de genen zit. Ik ben begonnen met fietscross en daarna opgestapt op motocross; eerst op clubniveau daarna landelijk bij de motorsportbond de KNMV.

Wat me aantrekt aan motorcross zijn de snelheid, de sprongen en vooral de start als je met dertig motoren op de eerste bocht afstormt. Dat geeft wel een kick.
In januari probeer ik meestal te beginnen met trainen voor de Cascaderun. Dan heb ik als het crossseizoen begint een redelijke basis. Verder probeer ik als het werk het toelaat te mountainbiken in de weekenden dat ik geen wedstrijd heb.

Ik ben momenteel Nederlands Kampioen Classic motocross. Dat is met motoren tot bouwjaar 1974.

Het gevaar van de sport valt erg mee. De sprongen die je maakt met die oude motoren zijn veel minder hoog en ver in vergelijking met moderne crossmotoren. In de winter maak je de motor klaar voor het nieuwe seizoen. Daar ben je wel wat uurtjes mee bezig. Het blijven oude motoren dus er gaat ook wel eens iets kapot, maar met met de technieken van vandaag zijn de motoren beter dan toen ze in 1974 uit de fabriek kwamen.’