Oud-Formule 1-bolides rijden tijdens Gamma Racing Day 2017

Assen - Het duurt nog even, maar promotor LDP uit Assen is trots nu al te kunnen melden, dat ook in 2017 supersnelle oud-Formule 1-bolides op de vrij toegankelijke Gamma Racedag in actie komen.

Voor 5 en 6 augustus is het zelfs de eerste raceklasse die men definitief heeft gecontracteerd.

Het betreft de zogenaamde BOSS GP, waarin meerdere rappe vierwielers uit de mondiale autosport op de TT-piste aan de start staan. In de BOSS GP wordt gestreden voor twee klassementen: de Open klasse en het Formuleklassement. In de Open klasse betreft het voornamelijk oud-Formule 1-bolides zoals de Torro Rosso, de Jaguar R5, Williams FW 33, Minardi en Benetton B197. De meeste rijders konden deze dure racewagens in eigen bezit krijgen, waarmee eerder in het Formule 1-circus van Bernie Ecclestone is gestreden.

Snelste chrono

De Gamma Racedag 2016 leverde de Oostenrijker Ingo Gerstl de dagzege op, die na negen jaar het oude record van Champ Car coureur Dan Clarke uit 2007 tot 1.19.371 wist aan te scherpen. Gerstl deed dat in de ex-Torro Rosso BTR F1 bolide. Het betreft overigens de snelste chrono in de wedstrijd gedraaid. De absoluut snelste TT-ronde van 1.18.765 werd in de training voor de Champ Car in 2007 gereden door de Fransman Sebastien Bourdais. Daarmee draaide hij het fabelachtige gemiddelde van 208,163 km/u op de Drentse hei: een score waar motorsporters in de koningsklasse MotoGP tijdens de Dutch TT slechts van kunnen dromen. Deze rapste tweewielers komen nog minimaal 15 seconden tekort op de pure krachtbronnen op vier wielen.

‘Ook in 2017 is deze BOSS GP in ons programma de absoluut snelste raceklasse van het jaar op de Drentse piste’, laat LDP weten. ‘En Ingo Gerstl is er ook weer bij, die afgelopen seizoen de trofee uit handen van tweevoudig wereldkampioen Mika Häkkinen mocht ontvangen. De organisatie achter de BOSS GP is zeer verheugd weer deel uit te mogen maken van het programma op de Gamma Racedag. Assen staat dan wel bekend als de kathedraal van de motorsport: deze autosportklasse komt er ook volledig tot zijn recht’, aldus de woordvoerder.

Champ Cars

Publiek kan dit jaar dus ook genieten van het combispektakel van auto-, motor- en kartsport op het nog altijd gratis toegankelijke raceweekend. Naast Formule 1-bolides mogen ook Champ Cars en Indycars in de Open klasse worden ingezet waaronder de ex-Doornbos Champ Car. In het Formuleklassement wordt gestreden door GP 2 rijders, F3000 bezitters en coureurs uit de Worldseries. De Panoz V12 Superleague-bolide moet daarin ook hoge ogen kunnen gooien.

De regionale inbreng bestaat overigens alleen uit wegracecoureurs, die in de ochtenduren op het grote TT Circuit hun motorprogramma draaien. Jonger streektalent mag op beide dagen op de TT Juniortrack is actie komen voor een eigen programma met dubbele wedstrijden.