Maandaggevoel: Nicole Donkervoort
Door Nicole Donkervoort

Kom maar op met het nieuws!

Ik kom er eerlijk voor uit: oud en nieuw vieren, ik ben er niet zo goed in. Terwijl een nieuw, fris jaar vol kansen voor me ligt, voel ik mij meestal ietwat melancholisch. Dit keer sterker dan anders.

2016 was het jaar waarin ik mijn moeder definitief heb moeten loslaten. Het monster dat Alzheimer heet, had haar al acht jaar te pakken, maar deelde in april de genadeklap uit. Regelmatig duikt plots dat gevoel van gemis op, maar ik ben ook dankbaar voor de mooie herinneringen. Het was een jaar dus met ‘downs’, maar gelukkig waren er ook de ‘ups’, soms geheel onverwachts. Het hoort allemaal bij het leven, dat (gelukkig) onvoorspelbaar en daardoor nooit saai is.

Ik ben nieuwsgierig. Naar wat er qua nieuws in 2017 allemaal staat te gebeuren. Trekt Hoogeveen aan het langste eind en krijgt het haar zo gewenste kunstijsbaan? Zal het Gerechtshof in Leeuwarden het onderzoek naar de dood van de 8-jarige Sharleyne heropenen? Gaat Hollandscheveld alsnog haar rondweg krijgen? Komt er eindelijk een oplossing voor de abominabele staat waarin de schoolgebouwen in met name Wolfsbos verkeren? Welke prachtige resultaten zullen Hoogeveense (top)sporters dit jaar behalen?

Het allereerste nieuws dat 1 januari tussen alle nieuwjaarswensen op mijn telefoon opdook, deed helaas mijn nekharen letterlijk overeind staan. Tijdens oud en nieuw is het gierend uit de klauwen gelopen in Elim. Brandweerlieden die een vreugdevuur wilden blussen, werden door een groep van zeventig jongeren bekogeld met onder meer stenen en vuurwerk. De ME werd ingeschakeld. Het is te triest voor woorden.

Gelukkig dient zich vandaag ook positief nieuws aan. Want wie wordt Hoogevener van het Jaar 2016? Fotograaf Kim Stellingwerf heeft die titel een jaar lang met verve gedragen. Vanmiddag draagt ze, tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente Hoogeveen, het stokje over. Ik ben benieuwd. Kortom, het is 2 januari. De melancholie ligt achter me. Ik ben weer ‘up and running’. Kom maar op met het nieuws!
Vanaf deze plek wens ik iedereen een gelukkig, liefdevol en bovenal gezond 2017.