Campagne ‘Wie is de Bock?’ gaat van start

Fluitenberg - Het aantal slachtoffers met ernstige brandwonden als gevolg van cardbidschieten dat Brandwondencentrum Groningen zag bij de jaarwisseling 2015-2016, was meer dan de helft minder dan het jaar daarvoor.

En dat terwijl de populariteit van carbid stijgend is. Dit is voor een groot gedeelte toe te schrijven aan de campagne ‘Wie is de BOCK’, over veiligheidstips bij het carbidschieten. Vanwege dit succes sluiten dit jaar tientallen gemeenten in het noorden van Nederland aan bij de campagne. De campagne kreeg gistermiddag in Fluitenberg, vlakbij de thuisbasis van Stichting Carbidschieten Drenthe, een feestelijk startschot.

Voor de aftrap ervan ontving burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen collega’s uit Groningen, Friesland en Drenthe. Het startschot was een vriendschappelijke strijd tussen de burgemeesters Pieter Smit (Oldambt), Eric van Oosterhout (Aa en Hunze) en Eduard van Zuijlen (Franekeradeel), die werden bijgestaan door deskundigen van de verschillende veiligheidsregio’s, de brandweer, het brandwondencentrum en de carbidschieters zelf. ‘Gemeenten vervullen een belangrijke rol bij het carbidschieten door de regels vast te stellen. De BOCK is daarop een mooie en relevante aanvulling gebleken’, stelde burgemeester Loohuis.

In Drenthe geniet het carbidschieten een UNESCO-status. De traditie rondom carbidschieten gaat niet alleen over ‘knallen’, maar ook over gezellig samenzijn in een gemeenschap en is zeer streekgebonden. Daarom zijn de flyers dit jaar ook beschikbaar in het Gronings, Fries en Drents. Op de foto reikt Karel Loohuis de beker uit aan de winnaar: team Friesland.