Tv-programma Doden Liegen Niet duikt in zaak Sharleyne

Hoogeveen - In het vierde en laatste deel van het tv-programma Doden Liegen Niet wordt aandacht besteed aan de nog altijd mysterieuze dood van de 8-jarige Hoogeveense Sharleyne.

WNL zendt de aflevering over het meisje, dat in de nacht van 7 op 8 juni 2015 om het leven kwam bij een val van flatgebouw De Arend, op 11 januari uit op NPO3.

Forensisch patholoog Frank van de Goot wordt regelmatig als deskundige ingeschakeld bij rechtszaken. In het populair wetenschappelijke programma Doden Liegen Niet neemt hij niet de rechter, maar de televisiekijker mee in de wereld van de mysterieuze sterfgevallen.

In Doden Liegen Niet wordt, aan de hand van een aantal echte strafzaken uit het verleden maar bijvoorbeeld ook opmerkelijke filmscènes, uitgezocht welke fracturen (kunnen) hebben geleid tot de dood. De patholoog toont met huis-, tuin- en keukenspullen aan hoe hij tot zijn opmerkelijke eindoordeel komt. Dit doet hij veelal buiten het traditionele laboratorium, met praktijkproeven op diverse locaties. Zo laat hij zien welke scenario’s kunnen leiden tot fataal letsel, maar ook weerlegt hij ongefundeerde conclusies betreffende de doodsoorzaak.

Onduidelijkheid

Nog altijd is volledig onduidelijk wat zich precies heeft afgespeeld in die fatale nacht juni vorig jaar. Van de Goot heeft een valreconstructie gedaan. Een reconstructie waar Victor Remouchamps, de vader van Sharleyne, en zijn advocaat Liesbeth Poortman het OM eveneens om hadden verzocht, maar dat werd afgewezen. Van de Goot is expert op het gebied van reconstructie. Hij kan aan de hand van letsel zeggen hoe geweld in werking heeft plaatsgevonden.

Geen vingerafdrukken

Op de balustrade van De Arend zijn geen vingerafdrukken van Sharleyne aangetroffen. Om te kijken hoe een kind van die leeftijd over een dergelijke reling geraakt, is een klimreconstructie gedaan. Hij heeft negen willekeurige meisjes van dezelfde leeftijd en dezelfde lengte gevraagd over een hekje van ruim 1 meter te klimmen, de hoogte die ook de balustrade in De Arend heeft. Van de Goot wil zelfmoord uitsluiten. Omdat hij daarin zelf niet gespecialiseerd is, laat hij daarover in de uitzending specialisten aan het woord. 

De uitslag van het onderzoek van Van de Goot is verwerkt in een officieel wetenschappelijk rapport, dat naar het Gerechtshof in Leeuwarden is gestuurd. Daar loopt op dit moment nog het verzoek tot heropening van de zaak. In januari wordt hierover een uitspraak verwacht. Wordt de zaak daadwerkelijk heropend, dan zal de valreconstructie opnieuw en in een veel grotere opzet worden gedaan, zo geeft Van de Goot aan.

In oktober is de moeder van Sharleyne door het Hof opgeroepen voor verhoor. Zij heeft na de dood van haar dochter als enige verdachte vastgezeten, maar maakte destijds gebruik van haar zwijgrecht. Daarom heeft het OM al vrij snel besloten de zaak bij gebrek aan bewijs te seponeren. Op de oproep van het Hof voor verhoor is de Hoogeveense niet ingegaan.