'Attero verwacht meer banen'

Hoogeveen / Wijster - De directie van vuilverwerker Attero in Wijster ziet bij verkoop van het bedrijf eerder een groei van de werkgelegenheid dan dat er banen gaan verdwijnen.

Dat antwoordt het college van B&W van Hoogeveen op vragen van de fractie van de PvdA in de raad.

De PvdA vroeg zich af of Attero, dat ruim zestig vaste medewerkers uit de gemeente Hoogeveen in dienst heeft, werkgelegenheidsgaranties had afgegeven bij de verkoop van het bedrijf.

Onlangs is het aantal werknemers bij Attero toegenomen, omdat er sprake is van een doorontwikkeling, waaronder de komst van plasticscheiding en -sortering in Wijster, aldus het college.

Kunststof Opwerkingsinstallatie (KOI)

Attero wil in het komende jaar in Wijster investeren in een opwerkingsinstallatie voor kunststoffolies. Daarmee zet Attero een verdere stap in de verbreding van zijn activiteiten in het opwerken en recyclen van teruggewonnen kunststof verpakkingen.

In de afgelopen jaren investeerde al Attero op grote schaal in de nascheiding van kunststoffen uit huishoudelijk restafval in de bestaande afvalscheidingsinstallaties in Wijster en Groningen.

Attero is marktleider als het gaat om de terugwinning van kunststof verpakkingen uit huishoudelijk restafval. Daarnaast bouwde Attero een kunststofsorteerinstallatie (KSI) waar zowel nagescheiden kunststofstromen als aan de bron gescheiden kunststoffen gezamenlijk worden gesorteerd in acht  deelstromen (PET, PET-trays, PE, PP, folies, mix, drankenkartons en metalen) die worden aangeboden aan recyclers. Deze sorteerinstallatie heeft een jaarcapaciteit van 80 Kton. Met de bouw van de geplande opwerkingsinstallatie sluit Attero de kringloop voor kunststoffolies.

Uniek

In de nieuwe opwerkinstallatie worden de reeds gesorteerde folies uit na- en brongescheiden kunststoffen warm gewassen, gemalen en omgesmolten tot LDPE granulaat, een directe grondstof voor de plasticindustrie.

Het grote verschil met reeds bestaande installaties in binnen- en buitenland is de mogelijkheid om vervuilde folies intensief te wassen en te verwerken tot een hoogwaardig en geurvrij granulaat. De aanbesteding voor de bouw van de installatie loopt momenteel. De nieuwe installatie krijgt een capaciteit van 24 Kton per jaar. 

Subsidie

De EU heeft voor het realiseren van dit innovatieve project een LIFE-subsidie verleend. De realisatie start zodra de benodigde vergunningen zijn verkregen. Verwacht wordt dat de bouw begint in het eerste kwartaal van 2017. De bouwwerkzaamheden zullen een half jaar duren.