Maandaggevoel: Nicole Donkervoort
Door Nicole Donkervoort

Wat een onvoorstelbaar mooi project

'Alle voorstellingen zijn uitverkocht!' Dit prachtige nieuws meldt Loods13, de organisatie die in opdracht van de gemeente Hoogeveen samen met 21 Syriërs drie maanden heeft gewerkt aan de theater- en dinervoorstelling Thuis in Hoogeveen.

Een uniek concept dat Syriërs, die in ieder geval vijf jaar in Hoogeveen mogen blijven wonen, wil helpen integreren in de Nederlandse, en meer specifiek de Hoogeveense samenleving. Zeven theatermakers zijn met de vluchtelingen op zoek gegaan naar hun persoonlijke kracht en talenten. Samen zijn ze ook tot een verhaal gekomen. Alles gebeurde in het Nederlands, wat het tegelijkertijd een mooie manier maakte om de taal te oefenen. Ik had een paar weken geleden het geluk een van de drie openbare repetitieavonden te mogen bijwonen.

De paar scènes die eruit waren gepikt maakten, door het verhaal, door het spel, door de muziek, door het decor, al zoveel indruk, dat ik enorm nieuwsgierig ben naar de gehele voorstelling. Het is gelukt kaarten te bemachtigen. En dus zit ik woensdag samen met enkele even nieuwsgierige collega’s, op de tribune in de loods aan de Piet Soerstraat 1. De verwachtingen zijn hooggespannen. Want wat ik tijdens de repetitie heb gezien is een aangrijpend verhaal, maar ook een verhaal met ruimte voor humor. En hoe. Maar nog meer indruk maakten misschien wel de gesprekken met enkele deelnemers na afloop van de repetitie, terwijl ondertussen Syrisch eten werd voorgeschoteld. Hier en daar klonken zelfs al volzinnen in het Nederlands. Vooral de dankbaarheid die doorklonk, was haast aandoenlijk. Ze voelen zich welkom in Nederland en in Hoogeveen. Ondertussen moest ik denken wat er op dit moment allemaal speelt in ons land.

De discussie rondom zwarte piet die hier en daar stevig uit de hand loopt, de meest verschrikkelijke verwensingen die Sylvana Simons naar haar hoofd krijgt geslingerd en waar ik mij oprecht voor schaam. Gelukkig zijn er velen die er net zo over denken als ik en woensdag, en de drie avonden erna, ook op de tribune zitten. Ik weet zeker dat de Syriërs, ondanks de ellende die ze hebben meegemaakt, zullen stralen, zoals ook tijdens de repetitieavond.

Blij met het verhaal dat ze mogen vertellen, maar vooral ook met het contact dat erdoor wordt gelegd met Hoogeveners. Wat een onvoorstelbaar mooi project. Woensdag is de try-out, donderdag vindt de première plaats, waarna vrijdag en zaterdag de laatste twee voorstellingen zijn. Ik kan niet wachten.