Attero onderhandelt alleen nog met Chinezen over verkoop

Wijster - Voor de overname van afvalverwerker Aterro in Wijster zijn nog drie kandidaten in de race, alle drie uit China. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) op basis van bronnen die op de hoogte zijn van het verkoopproces.

De drie partijen zijn Beijing Enterprises, CECEP en Chinese bouwreus CGGC. 

Beijing Enterprises nam in februari het Duitse afvalbedrijf EEW over, dat 18 afvalcentrales heeft, waaronder een in Delfzijl. In China heeft het bedrijf 13 afvalverbrandingscentrales. Beijing Enterprises is sinds 1997 beursgenoteerd maar wordt nog altijd gecontroleerd door een groot aantal lokale Chinese overheden. 

China Energy Conservation And Environmental Protection Group (CECEP) is de grootste afvalverbrander in China. Daarnaast maakt en exploiteert het bedrijf windmolens en zonnepanelen en is groot in diverse soorten van recycling. 

China Gezhouba Group Company (CGGC) is van oorsprong een bouw- en ingenieursbedrijf. Omdat de Chinese bouwsector momenteel kampt met veel overcapaciteit zoekt het bedrijf alternatieven. Daarin past ook de interesse voor Attero, dat CGGC kan helpen aan expertise op het gebied van energie en milieu. 

Overnameprijs

In eerste instantie werd door persbureau Reuters een overnameprijs van 1 miljard euro genoemd. 

Ook zouden veel partijen belangstelling voor Attero hebben maar Indaver, Veolia, Suez Environnement en grote Amerikaanse spelers allemaal bedankten voor de eer. 

Op dit moment wordt een bedrag tussen 700 en 900 miljoen euro als overname prijs genoemd. 

Attero

De Nederlandse afvalverwerker heeft naast de verbrandingsoven in Wijster ook nog een centrale in Moerdijk. In de centrales wordt energie opgewekt door het verbranden van afval. Naast de centrales heeft het bedrijf diverse stortplaatsen in Zuid- en Oost-Nederland. 

Attero is sinds 2013 eigendom van de investeringsmaatschappij Waterland. Deze kocht het bedrijf voor ongeveer 170 miljoen euro van Nederlandse gemeenten en provincies. De aankoopprijs werd door Waterland in 2015 al weer terugverdiend doordat het bedrijf zichzelf 183 miljoen aan dividend uitkeerde. 

Onderzoek

De overheden zijn daar niet blij mee. Daarom gaat de Zuidelijke Rekenkamer de verkoop van Attero aan investeringsmaatschappij Waterland onderzoeken. De rekenkamer doet dat op verzoek van Provinciale Staten van Brabant en Limburg, die denken dat Attero destijds voor veel te weinig geld aan de investeringsmaatschappij is verkocht.

De rekenkamer verwacht eind 2016 het onderzoek te zullen afronden. Begin 2017 worden de resultaten gepubliceerd. 

Investering

Attero gaat in Wijster een opwerkingsinstallatie bouwen voor plastic folie. Jaarlijks moet daar 24 ton afval worden omgezet in grondstoffen voor de plasticindustrie. De totale kosten van de fabriek bedragen 13 miljoen euro. Daarvan is 3 miljoen afkomstig van EU-subsidie. Verwacht wordt dat de bouw in het eerste kwartaal van 2017 start gaat. 

Lees meer in het dossier: Attero