Oud-directeur Rendo twee jaar de cel in voor omkopingsschandaal

Assen / Meppel - De 57-jarige oud Rendo-directeur Richard Woldring uit Groningen moet een celstraf van twee jaar uitzitten. De man heeft zich laten omkopen en pleegde valsheid in geschrifte. Tegen de man was drie jaar cel geëist.

De oud-directeur van Electrabel Maus van L. uit het Gelderse Wezep gaat zes maanden de cel in, omdat hij valselijk opgemaakte brieven heeft gestuurd naar de Belastingdienst. De man hoopte op die manier de omkoping te verdoezelen. Tegen hem was twee jaar cel geëist, omdat de man volgens het openbaar ministerie namens Electrabel had gehandeld. Het is niet volgens de rechters vast komen te staan dat het Belgische bedrijf van de omkoping wist. De tenlastelegging dekt dan niet de lading en moet vrijspraak volgen. Tegen de man was twee jaar cel geëist.

Onder de tafel

Woldring nam in 2007 onderhands een miljoen euro aan van de oud-baas van Electrabel. Die wilde de energietak van Rendo overnemen. Om te voorkomen dat een kink in de kabel werd gelegd werd dit fikse bedrag onder de tafel door geschoven. De Groninger nam dit bedrag aan.

Het bedrijf in België wilde een voet op de Nederlands markt zetten. Overnames van grotere bedrijven mislukten. Toen kwam de kleinere Rendo in beeld. Van L. wilde per se dat bedrijf dat toen in Hoogeveen was gevestigd. Dat de omkoping daadwerkelijk andere gegadigden, zoals de Deense Dong, buiten de deur heeft gehouden, dat acht de rechtbank niet bewezen.

Schimmig

De rechtbank vindt het bedenkelijk dat Woldring, die als directeur een jaarsalaris van bijna twee ton genoot, zich heeft laten omkopen. De zaak kwam tijdens een boekencontrole in 2010 door de Belastingdienst aan het licht. Er waren zeven schimmige facturen met vorstelijke bedragen overgemaakt aan het bedrijf van Woldring. Het totale bedrag van 1.190.000 euro moet door dit bedrijf worden terugbetaald. Daarnaast kreeg de onderneming van Woldring een boete van een half miljoen opgelegd.

Computermodel

Woldring zei tegen de rechters dat de miljoen nodig is geweest voor een computerprogramma dat Woldring had laten ontwikkelen. Maar dit programma is nergens teruggevonden. Ook kende niemand binnen Electrabel het bestaan van een nieuw computerprogramma. De rechters geloven dit verhaal dan ook niet.

De Groninger is ook verdachte in een grootscheepse fraudezaak rond de bouw van de energiecentrale in Steenwijk. Geld van Rendo, zo luidt de verdenking in deze zaak, werd naar de centrale gepompt en kwam via een achterdeur bij bedrijven van oud-directeuren, ondermeer Woldring, terecht. De rechtbank buigt zich medio 2017 over deze omvangrijke fraudezaak. (ADP)