Harma Wierbos is de Hoogeveense Karel Appel

Hoogeveen – De expositie Karel Appel terug in het theater is vanmiddag in De Tamboer geopend door Ernie Gerrits, decorschilder van de Nationale Opera.

Hierbij werden ook de prijzen voor de zoektocht naar de Karel Appel van Hoogeveen uitgereikt. Geert Oldenbeuving onthulde Harma Wierbos als de Karel Appel van Hoogeveen.

Harma kreeg de meeste stemmen van het publiek

Zij kreeg de meeste stemmen van het publiek. Rik Oostenveld en Nadia Hekker behaalden respectievelijk de tweede en derde plaats in de wedstrijd. Zoë van basisschool het Spectrum is benoemd tot Karel Appel Junior van Hoogeveen.

Karel Appel overleed in 2006

Het Karel Appel Jaar is een initiatief van de Hoogeveense kunstschilder Geert Oldenbeuving, naar aanleiding van het tiende sterfjaar van Karel Appel. Oldenbeuving is geïnspireerd door het kleurengebruik van Appel en bedacht een zoektocht naar de Karel Appel van Hoogeveen.

Meer dan 80 deelnemers

Meer dan 80 deelnemers exposeerden in oktober hun op Appel geïnspireerde kunstwerken in zo’n 60 winkels in het centrum van Hoogeveen. Het publiek kon stemmen op de werken en bepaalde zo wie de Karel er met de titel vandoor ging. Geert Oldenbeuving reikte vanmiddag de prijzen uit aan de top drie: Nadia Hekker, Rik Oostenveld en Harma Wierbos, die zich nu de Karel Appel van Hoogeveen mag noemen. Een bijzondere vermelding was er voor Zoë van basisschool Het Spectrum, die de titel Karel Appel Junior van Hoogeveen mee krijgt.

Expositie decostukken

In de jaren ’90 gaf De Nationale Opera Karel Appel opdracht om decorstukken te ontwerpen voor de opera Noach. Van 28 oktober tot en met 16 november wordt een deel van deze decorstukken uit de collectie van Nationale Opera & Ballet geëxposeerd in De Tamboer, dat 2016 heeft uitgeroepen tot Karel Appel Jaar. In deze periode zijn er een aantal rondleidingen langs de decorstukken.

Directeur is trots

Directeur Jan Werkhoven is apetrots: 'Het is zo uniek wat hier gebeurt, we halen Karel Appel voor even weer terug naar het theater!' Ernie Gerrits, decorschilder van De Nationale Opera, vertelde tijdens de opening van de expositie over haar samenwerking met Karel Appel aan de decorstukken van Noach. De expositie is tussen 11.00 en 15.00 uur openbaar toegankelijk op een aantal geselecteerde data.